Spring til indhold

Orienteringsbrev fra praksiskonsulentordningen i Viborg Kommune, april 2018

Praksiskonsulentordningen i Viborg Kommune informerer i dette orienteringsbrev om: Forebyggende hjemmebesøg til sårbare ældre. Hjemmebesøg til efterladte efter selvmord. Projekt ”Sammen om fastholdelse”

Forebyggende hjemmebesøg til sårbare ældre

Viborg kommune har iværksat et tilbud om forebyggende hjemmebesøg til sårbare ældre over 65 år. Et forebyggende hjemmebesøg er en samtale mellem en ældre borger og en forebyggelsesmedarbejder fra Viborg kommune. Samtalen handler om den ældres hverdag og medarbejderen kan yde vejledning om bl.a. sund livsstil, aktiviteter og muligheder i Viborg Kommune og i foreningslivet. Formålet med besøget er at bidrage til mere tryghed og trivsel i hverdagen for den ældre.

Som praktiserende læge kan du henvise en borger til et forebyggende hjemmebesøg.

Du kan henvise borgeren via Edifact med overskriften ”Forebyggende hjemmebesøg”. Du har også mulighed for at kontakte en forebyggelsesmedarbejder på telefon 2070 0731 eller mail forebyggende@viborg.dk

Læs mere om ordningen: Forebyggende hjemmebesøg 

  

Hjemmebesøg til efterladte efter selvmord

Viborg kommune har indgået en samarbejdsaftale med NEFOS om et tilbud til ældre borgere, der har oplevet selvmord eller trusler om selvmord blandt nære familiemedlemmer. Det overordnede mål er at hjælpe og støtte ældre efter selvmordshandlinger i familien.

NEFOS består af en række ressourcepersoner med professionel viden om selvmord og forebyggelse. Arbejdet udføres hovedsageligt af frivillige.

Når en borger henvises til samtale tilbyder NEFOS hjemmebesøg hos den ældre. Som en del af aftalen med Viborg kommune sikrer NEFOS at personen ikke slippes, før en anden fagperson eller frivillig tager over.

Som praktiserende læge kan du henvise en borger til hjemmebesøg fra NEFOS. Du kan henvise borgeren via Edifact med overskriften ”Forebyggende hjemmebesøg”. Du bedes anføre telefonnummer og sikre, at borgeren er indforstået med, at de vil blive kontaktet direkte af en medarbejder fra NEFOS. Du har også mulighed for at henvise direkte til NEFOS ved at bruge telefonnummer 2698 3028 eller 6312 1226 eller via mail kontakt@nefos.dk

Læs mere om: NEFOS

 

Projekt ”Sammen om fastholdelse”

Projekt ”Sammen om fastholdelse” sætter fokus på sygedagpengemodtagere i job og indebærer en tidlig arbejdspladsbaseret indsats. Projektet har en fastlagt indsatsmodel for inddragelse og dialog med den sygemeldtes arbejdsgiver.

Formålet er at få sygemeldte borgere i job hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

Der er evidens for, at indsatser som inddrager arbejdspladsen øger sandsynligheden for tilbagevenden til beskæftigelse, både for sygemeldte med muskel- og skeletbesvær, samt for sygemeldte med mentale helbredsproblemer.

Projektet skal derfor undersøge, hvilken betydning den helt tidlige arbejdspladsbaserede indsats har i forhold til at gøre den sygemeldte i stand til hurtigere at vende tilbage til sin arbejdsplads.

Projektet retter sig mod alle nye sygedagpengemodtagere i beskæftigelse med et forventet sygefravær på mere end 8 uger.

Det vil være muligt at undtage alvorligt syge fra projektet. Herudover kan sygemeldte, hvor arbejdspladsen i sig selv vurderes at være årsagen til sygemeldingen, undtages.

Indsatsmodel:

  • Første opfølgningssamtale afholdes på arbejdspladsen, helst inden 8. uge.
  • Sygemeldte, arbejdsgiver og beskæftigelsesfaglig medarbejder deltager i samtalen.
  • Samme beskæftigelsesfaglige medarbejder under hele sygdomsforløbet

 
Kontakt: Tine Hellerup Nielsen, tlf.: 8787 4731, mail: t3n@jobcenterviborg.dk
  
_____________________________________________________________

Kristine Brodam, Konsulent, Sundhed & Omsorg og Beskæftigelse, Viborg Kommune
Niels-Jørgen Moeslund, Praksiskonsulent, Viborg Kommune 

Sendt til praktiserende læger i Viborg Kommune