Spring til indhold

Information fra PLO-Aarhus - januar 2024

Orientering om: Mulighed for at blive plejehjemslæge i Tranbjerg. Arbejdsgang ved ændringer i FMK. Rammedelegation af øreskylning. Nyt SOFT tilbud: tidlig opsporing demens. SOFT tilbud for udsatte borgere med diabetes. Workshop forebyggelse af overvægt blandt børn

Vil du være plejehjemslæge hos Aarhus Friplejehjem Slet i Tranbjerg?

Nu er muligheden der for at blive fast læge hos Aarhus Friplejehjem Slet. Plejehjemmet er en del af Danske Diakonhjem og har 54 plejeboliger. Se mere her: Aarhus Friplejehjem Slet

Er du interesseret eller bare nysgerrig, kan du kontakte konsulent ved Sundhed og Omsorg, Sanne Jørgensen på e-mail: sanjoe@aarhus.dk

Tøv ikke – vi vil gerne fremover fortsat kunne prale med plejehjemslæger på alle kommunens plejehjem.

Præcisering af arbejdsgang ved ændringer i FMK

Da der kan opstå tvivl om, hvor hurtigt en ændring i FMK skal effektueres, har vi i KLU lavet følgende enkle aftale:

  • Kommunen effektuerer ændringer i FMK indenfor 3 hverdage
  • Læge kontakter kommunen telefonisk, hvis ændringen ønskes effektueres akut eller hurtigere end de aftalte 3 hverdage.

Rammedelegation af Øreskylning i Aarhus Kommune

Der er nu lavet en skriftlig aftale om rammedelegation af øreskylning som afløser for den tidligere mundtlige aftale.

Aftalen er målrettet borgere, hvor sygeplejen i forvejen møder borger - hvorfor det giver mening, at det er sygeplejersken der udfører øreskylningen. Vi skal altså ikke til generelt at uddelegere øreskylning.

Rammedelegationen betyder, at sygeplejersken under visse forudsætninger må udføre øreskylning efter ordination fra læge, altid forudgået af en inspicering af øret med et otoskop. Sygeplejerskerne er oplært i øreskylning.

Ved behov for yderligere information kontakt gerne Jette Dam-Hansen, formand PLO Aarhus.

Nyt SOFT tilbud: indsats til borgere med MCI - Tidlig opsporing af demens

Målgruppe
Indsatsen henvender sig både til borgere med Mild Cognitive Impairment (MCI) og pårørende til borgere med MCI. Generelt medfører MCI en større risiko for at udvikle demens. Pårørende til såvel MCI-borgere som borgere med demens er selv i højere risiko for at udvikle MCI eller demens.

Indsatsen er todelt

  • Et 16 ugers intensivt træningsforløb for mennesker med MCI med både fysisk og kognitiv træning. Indsatsen vil tage inspiration fra både ADEX samt FINGER, som har vist positive resultater i forebyggelse af demens samt generel kognitiv svækkelse.
  • En indsats til pårørende med fokus på redskaber til fastholdelse af hverdagen og styrkelse af pårørendes mentale sundhed og empowerment.

Vi kan henvise borgere med MCI til MCI-forløbet i DemensHjørnet. Pårørende til mennesker med MCI kan modtage pårørendetilbud i DemensHjørnet.

Som altid ved SOFT tilbud: send blot en dynamisk henvisning til kommunen, så tager de kontakt til patienten.

SOFT tilbud for udsatte borgere - Sammen om Diabetes i Aarhus

Sammen om Diabetes er målrettet udsatte borgere med type 2-diabetes, der har risiko for at udvikle senkomplikationer, og som vurderes at have behov for en ekstra håndholdt indsats for at mestre deres sygdom.

Indsatsen startede op i 2022 med en formodning om at rekruttere minimum 300 borgere til og med 2024. Indtil videre er 90 borgere en del af indsatsen. Aarhus Kommune ønsker, at vi prøver at hjælpe med rekruttering af borgere til indsatsen.

Borgere som har været igennem første år af indsatsen, viser positive resultater i form af forbedret langtidsblodsukker og forbedret trivsel og livskvalitet med mere.

Mere information om diabetesforløbet findes på Aarhus Kommunes hjemmeside via dette link: Sammen om Diabetes i Aarhus

Prøv gerne at se din liste over diabetes patienter igennem.

Vi kan sende en dynamisk henvisning til Folkesundhed med overskriften ”Sammen om diabetes”.

Workshop om forebyggelse af overvægt blandt børn og deres familier

Praktiserende læger inviteres til tværfaglig og tværsektoriel workshop, med fokus på forebyggelse af overvægt blandt børn og deres familier.

Lægerne inviteres sammen med andre relevante aktører fra Aarhus Kommune og Region Midt, heriblandt bl.a. sundhedsplejen, jordemoderpraksis, Steno Diabetes Center, Folkesundhed Aarhus samt Nationalt Center for Overvægt.

Formålet med dagen er at opnå fælles viden om overvægt ud fra forskellige oplæg, at skabe relationel kapacitet gennem et større kendskab til eksisterende indsatser, og at styrke samarbejdet på tværs af magistratsafdelinger og sektorer.

Workshoppen afholdes den 24. januar 2024 fra kl. 09.00 - 15.00 på MarselisborgCentret. Er du interesseret eller bare nysgerrig, kan du kontakte konsulent ved Sundhed og Omsorg, Sanne Jørgensen på e-mail: sanjoe@aarhus.dk

_____________________________________________________________

Jette Dam-Hansen, Formand for PLO-Aarhus

Sendt til praktiserende læger i Aarhus Kommune