Nyhedsbrev - september 2024
Hermed de vigtigste informationer fra uddannelseskoordinatorerne i Region Midtjylland.
Følgevagter i lægevagten
Læger i introduktionsstillinger og fase 1 skal have følgevagter, sidstnævnte 3 besøgsvagter med tutorlæge som bagvagt jf. målbeskrivelsen, for at få godkendt forløbet. Vi oplever det er tiltagende sværere for uddannelseslægerne i fase 1 at få følgevagterne egen tutorpraksis, både da mange praktiserende læger har få vagter og endnu færre besøgsvagter og da man primært tildeler besøgsvagter for uddannelseslæger og fase-1 vagtydernummerlæger på hverdagene. Derfor vil vi præcisere, at der er tutorlæges ansvar at give uddannelseslægen mulighed for at deltage i mindst 3 besøgsvagter, enten ved at følge tutorlæges vagt eller tutorlæge finder anden vagtlæge der kan tage over. Det skal ikke være uddannelseslægens ansvar at finde besøgsvagter. Husk fase 3 læger kan også tage fase 1 læge med på følgevagt.
I den forbindelse skal mindes på, at tutorlægen i henhold til tutorlægeaftale har bagvagtsfunktion når fase 2/3 uddannelseslæger har vagt. Det betyder at man superviserer ved faglige problemstillinger, også efter vagten, ved praktiske spørgsmål under vagten kontaktes koordinator. Det forventes ikke tutorlægen møder op på vagten ej heller ved sygdom/akut forfald, her gælder samme regler som for alle andre vagtlæger.
KBU
Undersøgelser af trivsel blandt uddannelseslæger viser, at der er en tendens til at KBU - læger har det sværere og kan føle sig pressede og trykkede i forløbet i almen praksis. Mange uddannelseslæger i KBU – stillinger tænker ikke almen praksis som en mulig karrierevej. Derfor indeholder forløbet også karrierevejledning og fokus er at KBU-lægen opbygger selvstændige kompetencer. De skal lære at tænke som en læge i det ½ år i almen praksis og de fleste forventes ikke at opnå 15 minutters tider.
Fra 2025 vil der blive enkelte KBU forløb der indeholder almen praksis som 1. delansættelse. Det er en national aftale, det kræves selvfølgelig ekstra opmærksomhed på supervision, og de tutorpraksis der tildeles disse forløb, får særskilt information.
Fyraftensmøder for tutorlæger
Der bliver løbende annonceret fyraftensmøder for jer tutorlæger med opdateringer og nyheder indenfor uddannelsesområdet. Lige nu er der planlagt fyraftensmøde på onsdag den 25. september 2024, kl. 16:30 i Horsens (Scandic Opus), den 22. oktober 2024 i Århus og i Randers den 12. november 2024. I kan nå det endnu. I relevante områder har eller får udsendt invitation.
Faktisk så forpligtiger man sig som tutorlæge at holde sig opdateret indenfor uddannelse. Er det mere end 5 år siden du har være på tutorlægekursus eller ønsker du opdatering indenfor tutorlægefunktionen, så er den bedste løsning fortsætterkurser for tutorlæger som vi afholder årligt. Vi udsender invitation via Praksis.dk.
Praksis Plus genopstår!
Til DSAMs årsmøde udkommer FYAM-udvalget med en helt nyrevideret udgave af PraksisPlus. Der er tale om en interaktiv e-bog, som guider uddannelseslægerne fra tiden som helt ny speciallæge, til de første 5 år med egen praksis. Bogen kan både benyttes som opslagsværk, læses kontinuerligt, bruges som inspiration til supervisionen og måske give nye idéer til dig som garvet praktiserende læge. Blandt andet er der afsnit og overvejelser om højaktuelle emner, som eksempelvis praksismanagere. Find den på DSAMs hjemmeside: https://www.dsam.dk/uddannelse/paa-vej
Ansættelser I- og HU-stillinger
Der er stadig mange ansøgere til både introduktionsstillinger og hoveduddannelsesstillinger, også så mange at vi nu er begyndt fravælge ansøgere på basis af CV. Det vil sige vi indkalder ikke alle formelt kvalificerede til MMI.
Alle HU-forløb er blevet besat i 2024 og næsten alle introduktionsstillinger.
Find din lokale uddannelseskoordinator her: Uddannelseskoordinatorerne i Region Midtjylland med kontaktoplysninger
____________________________________________________________
Uddannelseskoordinatorerne i Region Midtjylland