Spring til indhold

Den nye epikrisestandard - pixie til praksis om den styrkede opfølgningsindsat i almen praksis

Den 27. oktober 2019 implementeres den nye epikrisestandard med farvekodning (rød, gul, grøn) i Region Midtjylland

Hvad er nyt

Alle epikriser hvor der skønnes behov for opfølgning, farvekodes efter hastegrad.

Som praktiserende læge vil du modtage mere overskuelige epikriser, hvor den epikriseansvarlige læge har udfyldt en farvekode, der vil blive vist øverst i epikrisen hvis der er brug for opfølgning.

Alle epikriser følger samme standard. PAL-læge (Patient ansvarlig læge) er navngivet, hvis en sådan er tildelt. Resume af behandlingsforløb og patientinformation er selvstændige punkter. Patientens ajourførte medicinliste fremgår.

Hvad skal jeg så gøre som praktiserende læge ?

Hospitalslægen, som afsender epikrisen, har ikke instruktionsbeføjelse over, hvad du som patientens egen læge skal følge op på.

Det er fortsat dig som patientens egen læge, som ud fra dit kendskab til patienten skal foretage en selvstændig vurdering af, om anbefalingen skal følges.

Det er vigtigt at journalføre din vurdering af den anbefalede opfølgning, hvis du ikke er enig og vurderer patienten anderledes.

Du kan eksempelvis bruge en frase.
 

Hvor meget skal jeg/klinikken så gøre i tilfældet gul epikrise ?

Det er et skøn som kun du kan lave.

Nogle patienter vil henvende sig af sig selv og så skal du ikke gøre noget.

Nogle udebliver og du/din sekretær kan så ringe til patienten eller sende vedkommende et brev. Hvis patienten ikke reagere kan du overveje om hjemmeplejen kan involveres eller i alvorlige tilfælde det kommunale akut team.

Der er patienter som ikke ønsker vores tiltag, og det skal man bare notere, så længe de ikke opfylder kravene i fare-kriterierne https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/psykiatri/tilstande-og-sygdomme/tvangspsykiatri/tvangsindlaeggelse/
 

Borgeren bestemmer selv

Det foreslås at man opretter en fysisk eller elektronisk bakke/elektronisk markering over de gule epikriser man selv skønner man vil handle på. Det er ikke noget krav.

Styrelsen for Patientsikkerhed har lavet FAQ til den nye epikrisestandard https://stps.dk/da/sundhedsprofessionelle-og-myndigheder/rettigheder-og-pligter/epikriser/vejledning-om-epikriser/

Der er udarbejdet en lille video, som fortæller om den nye epikrisestandard – du kan se videoen her: https://region-midtjylland.23video.com/secret/54666714/193926f01b9543ac06e3d1116edf2e3b

Hvis du får epikriser med fejl/større uhensigtsmæssigheder, så kontakt praksiskonsulenten for den pågældende afdeling. 

_____________________________________________________________

Svend Kier, Regional Praksiskoordinator