Kroniske smertepatienter
Baggrund
Smertepatienter med komplekse vanskeligheder, som er relevant udredt og forsøgt behandlet i almen praksis, henvises til den Fælles Smerte Visitation ved Neurologisk afdeling, Aarhus Universitetshospital.
Såfremt patient er sufficient udredt visiteres på hospitalet til:
- Forløb ved Smerte- og Hovedpineklinikken, Aarhus Universitetshospital
- Forløb ved Smerteklinikken, Regionshospitalet Silkeborg
- Forløb ved Allévia ved privathospitalet Mølholm
Smertetilbuddene i Region Midtjylland tilbyder en tværfaglig behandling, og der er også mulighed for telefonisk rådgivning.
Region Midtjylland har indgået en samarbejdsaftale med Allévia ved privathospitalet Mølholm om vurdering og behandling af smertepatienter med komplekse vanskeligheder.
Nederst findes også links til de kommunale smertetilbud.
Visitationskriterier for patienter med kroniske smerter
Inklusionskriterier
Komplekse kroniske smerter hvor funktionsniveau: er moderat til svært påvirket, med alvorlige konsekvenser for arbejdsliv og socialt liv.
- Alder: 18+ år
- Varighed af smertetilstand mere end 6 mdr.
- Der modtages kun ambulante patienter.
- Det forventes at patienten er motiveret for behandlingstilbuddet.
- Henvisningerne modtages så vidt muligt fra almen praksis (Silkeborg)
Det er vigtigt at egen læge er tovholder for patientforløb og føler ejerskab for opfølgning efter afslutning af behandlingsforløb.
Smertetyper/lokalisation:
- Svær hovedpine, migræne, Hortons hovedpine, trigeminusneuralgi (AUH)
Patienter skal være set og forsøgt behandlet af speciallæge i neurologi eller regional neurologisk afdeling
- Neuropatiske smerter, smerter som følge af sygdom eller beskadigelse af nervesystemet (AUH)
- Post-Cancer smerter, fortrinsvis følger efter kemoterapi og strålebehandling (AUH)
- Patienter med idiopatiske muskuloskeletale smertetilstande, bl.a. fibromyalgi (AUH)
- Enkelt organ Bodily Distress Syndrome med smerte (AUH)
- Whip Lash Associeret Syndrom (AUH)
- Smerter i bevægeapparatet (Silkeborg)
Enten primære eller sekundære, regionalt eller som generaliserede smerter bl.a. uspecifikke rygsmerter med eller uden udstråling, følger efter traumer som fx whip lash eller vedvarende smerter efter operation.
- Vicerale smerter (Silkeborg)
- Non-maligne smertepatienter i morfinbehandling (Silkeborg)
Hvor bl.a. udtrapning er en del af behandlingen
- Kroniske komplekse Smertepatienter, der er gravide og i opioidbehandling (Silkeborg)
Kan henvises via egen læge eller familieambulatoriet, og får tid inden for 3 uger
Eksklusionskriterier
- Patienter med misbrug
- Patienter med en psykiatrisk lidelse som ikke er optimalt behandlet
- Patienter med kronisk ryglidelse, som ikke har været igennem den Fælles Rygvisitation
- Patienter med aktiv kræftsygdom
- Patienter med symptomer fra multiple organsystemer (bodily distress syndrome – multiorgan type). Henvises direkte til Funktionelle lidelser, AUH, hvis de opfylder deres inklusionskriterier
- Gennemført forløb i tværfaglig smerteklinik indenfor de seneste to år.
Visitationskriterier til forløb ved Allévia ved privathospitalet Mølholm
Opfylder patienten med komplekse kroniske smerter visitationskriterierne, kan behandlingen ske ved Allévia ved privathospitalet Mølholm via Fællesvisitationen.
Henvisning til hospitalet
Hvem kan henvises
Patienter med non-maligne kroniske smerter kan henvises til den Fælles Smerte og Hovedpine Visitation på neurologisk afdeling, AUH, såfremt patienten er omfattet af ovenfor anførte visitationskriterier.Såfremt andre dele af sekundærsektoren skønner, at forløb i smerteklinik er relevant, kan det skrives til egen læge og samtidig bede patienten kontakte egen læge med henblik på vurdering og evt. henvisning.
Det er vigtigt er at egen læge anfører væsentlige psyko-sociale forhold, samt tidligere forsøgt behandling.
Herudover kan egen læge få telefonrådgivning i ventetiden til forløbsstart.
Henvisningens indhold
Henvisningen bør indeholde følgende:
- Smertetype/lokalisation
- Varighed af smerterne
- Anamnese, relevant udredning og undersøgelser, behov for tolkebistand
- Funktionsniveau herunder evt. sygemelding
- Medicin herunder opdateret FMK
- Oplysning om at motivation og forventninger er afklarede.
Egen læge skal informere patienten om, at de i henhold til beskrevne visitationskriterier henvises til et forløb ved Smerte- og Hovedpineklinikken, Aarhus Universitetshospital, Smerteklinikken, Regionshospitalet Silkeborg eller ved Allévia ved privathospitalet Mølholm.
Er der særlige ønsker til behandlingssted, kan det anføres i henvisningen.
Henvisningen sendes til
Alle henvisninger skal sendes til Neurologisk Afdeling F, Aarhus Universitetshospital.
Her foretages den videre visitation til Smerte- og Hovedpineklinikken, Aarhus Universitetshospital, Smerteklinikken Regionshospitalet Silkeborg eller Allévia ved privathospitalet Mølholm.
Telefonrådgivning/korrespondancebrev
Der er mulighed for telefonisk rådgivning vedrørende patienter med non-maligne kroniske smerter. Der kan sendes korrespondancebrev til afdelingen, som besvares inden for få dage.
Aarhus Universitetshospital
Mandag - fredag kl. 08.00 - 10.00 på telefon 7845 4211. Telefonen er sygeplejerskebemandet. Der er også mulighed for telefonkontakt og korrespondancebreve til læge, psykolog, fysioterapeut og socialrådgiver.
Silkeborg
Mandag - torsdag kl. 08.00 – 14.00 og fredag kl. 08.00 – 13.00 på telefon 7841 6666. Telefonen besvares af sekretær, hvor læge ringer tilbage.
Forløb i specialist regi
Forløb ved Smerte- og Hovedpineklinikken, Aarhus Universitetshospital
Den tværfaglige klinik for Smerter og Hovedpine på Aarhus Universitetshospital (AUH) er et samarbejde mellem Neurologisk afdeling og Funktionelle Lidelser (FL). Patienter med kroniske non-maligne kroniske smerter kan henvises igennem den Fælles Regionale Smerte Visitation ved klinikken.
I henhold til ovenstående visitationskriterier visiteres til et af følgende behandlingsspor:
-
I hovedpinesporet foretages en forundersøgelse ved neurologisk læge efterfulgt af individuelt tværfagligt behandlingsforløb og eventuelt deltagelse i hovedpineskole.
- I sporet for Neuropatiske smerter foretages en forundersøgelse ved neurologisk læge efterfulgt af individuelt tværfagligt behandlingsforløb og eventuelt deltagelse i smerteskole.
- I sporet for Idiopatiske (primære) smerter, omfattes fibromyalgi, whiplash-associerede smerter og i nogle tilfælde inkluderes pt. med Bodily Distress Syndrom. Der laves en forundersøgelse ved speciallæge og afhængigt af tilstand og funktionsniveau tilbydes tværfaglig behandling, der kan omfatte psykoedukationsforløb, Acceptance and Committment Therapy (ACT) i gruppe, undervisning i gradueret genoptræning, Smerteskole, udarbejdelse af social plan m.m.
Udover behandling vil klinikken bidrage med vigtig viden til forskning samt samarbejde om efteruddannelse af de praktiserende læger med henblik på undervisning i diagnosticering og håndtering af smertetilstande.
Forløb ved Smerteklinikken, Regionshospitalet Silkeborg
Smerteklinikken Regionshospitalet Silkeborg hører under Center for Planlagt kirurgi, anæstesiologisk afdeling. Smerteklinikken tilbyder individuelt Tværfagligt forløb til patienter ud fra en bio-psyko-social tilgang. Tilgangen i behandlingsforløbet bygger på ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Et behandlingsforløb starter med informationsmøde, efterfulgt af en forundersøgelse ved speciallæge og smertesygeplejerske. Efter tværfaglig konference laves en behandlingsplan med henblik på indsats i forløbet ud fra patientens tilstand og funktionsniveau. I starten af forløbet optimeres den medicinske behandling, herunder udtrapning af morfin.
Behandlingsforløbet har til formål at give patienten indsigt, overblik og handlemuligheder for at mindske den samlede lidelse. Et forløb kan typisk vare mellem 2-12 måneder, alt efter indsatsområde.
Indsatsen foregår i mødet med de forskellige fagpersoner, som er psykolog, fysioterapeut socialrådgiver, læge og sygeplejerske. Indsatsen foregår individuelt. Derudover tilbydes smerteskole samt hold med mindfullnes fokuseret tilgang.
Det tværsektorielle samarbejde med kommuner og almen praksis vægtes højt. Afdelingen tilbyder undervisning til praktiserende læge samt andre relevante samarbejdspartnere i at diagnosticere og håndtere smertetilstande.
Forløb ved Allévia ved privathospitalet Mølholm
Patienter vil blive henvist til en speciallægevurdering eller tværfaglig statusvurdering på Allévia. Allévia udarbejder rapport på baggrund af speciallægevurdering/tværfaglig statusvurdering, og ud fra denne tilbydes patienterne til et gradueret behandlingsforløb på Allévia efter et individuelt skøn.
Yderligere information
- Lægehåndbogen: Smertebehandling af langvarige eller vedvarende ikke-cancer smerter, en vejledning til medicinsk behandling
- Hjemmeside for: Neurologi, AUH
- Hjemmeside for: Funktionelle Lidelser, AUH
- Hjemmeside for: Smerteklinikken, Silkeborg
Godkendelse
Denne Forløbsbeskrivelse er godkendt af Neurologisk afdeling og Funktionelle lidelser på Aarhus Universitetshospital, Smerteklinikken, Regionshospitalet i Silkeborg samt af specialerådene for neurologi og anæstesiologi i Region Midtjylland.
ICPC
N01, N29, N89, N90, N92, N94, N95, L29, L83, P75
Forfattere
Flemming W. Bach, Professor, Overlæge, Smerte- og hovedpineklinikken, Aarhus Universitetshospital
Randi Eltved, Overlæge, Smerteklinikken, Regionshospitalet Silkeborg
Nils Balle Christensen, Overlæge, Smerte- og hovedpineklinikken, Aarhus Universitetshospital
Morten Charles, Praktiserende læge, Praksiskonsulent, Neurologi, Aarhus Universitetshospital