Spring til indhold

Ændringer i det vederlagsfri behandlingstilbud til sklerosepatienter

Praksisoverenskomsten vil i 2024 medføre ændringer i det vederlagsfri behandlingstilbud til sklerosepatienter.

1. januar 2024 trådte den nye praksisoverenskomst for fysioterapi i kraft.

Praksisoverenskomsten vil i 2024 medføre ændringer i det vederlagsfri behandlingstilbud til sklerosepatienter.  

En af ændringerne er, at nogle diagnosegrupper under den vederlagsfri ordning, fremover skal faseinddeles i 5 faser, af de praktiserende fysioterapeuter. Faseinddelingen sker efter en samlet vurdering af sværhedsgraden af patientens fysiske og kognitive udfordringer. Til hver fase bliver der, i samarbejde med forskere med særlig viden om diagnoseområdet, udarbejdet anbefalinger til faglige indsatser. 

Som noget nyt, er der stor fokus på at øge patienternes mestringsevne og evne til selvtræning. Patienter der modtager behandling i (pleje)hjemmet, vil i højere grad skulle trænes og lejres af pårørende og personale og terapeuternes indsats vil derfor fremover også rette sig mod instruktion af disse.

Fra 1. januar 2024 indføres den nye faseinddeling for sklerosepatienter. 1. januar 2025 indføres faseinddeling for Parkinsonpatienter, fra 1. januar 2026 for patienter med stroke og fra 1. januar 2027 alle patienter med reumatologiske lidelser. Disse diagnosegrupper udgør godt halvdelen af alle patienter i den vederlagsfri ordning. 

Henvisningskriterier til den vederlagsfri ordning er uændrede. Henvisende læge skal fortsat tage stilling til om patienten lever op til Sundhedsstyrelsens kriterier for vederlagsfri fysioterapi, som enten progressiv diagnose eller diagnose med svært fysisk handicappet. Hvis patienten ikke har mulighed for at transportere sig til klinikken, kan der fortsat udstedes henvisninger til hjemmebehandling. Den behandlende fysioterapeut har retten til og ansvaret for at indplacere patienten i den rigtige fase.

Sundhedsstyrelsens guide til henvisning til vederlagsfri fysioterapi

Patientrettet information om faseinddeling af sklerosepatienter, fra Enhed for kvalitet og modernisering 

Afsender
Jesper Ottosen
Praksiskonsulent på fysioterapiområdet