Spring til indhold

Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL (TeleKOL)

.

Fra 2024 bliver telemedicinsk hjemmemonitorering et tilbud til alle relevante borgere med KOL i hele landet. 

Landsdel Hovedstaden er klar til at åbne op for det telemedicinske tilbud i alle 29 kommuner og regionens lungeambulatorier, og flere lungeambulatorier og Københavns Kommune har aktuelt inkluderet borgere i tilbuddet. 

Tilbuddet går kort ud på, at borgeren i eget hjem, via udleveret udstyr, måler saturation, puls, vægt og besvarer symptomspecifikke spørgsmål ugentligt eller efter aftale. Borgerens måleresultater og besvarelser sendes til en telemedicinsk platform, der tilgås af en monitoreringsansvarlig sygeplejerske, som følger op på data. Tilbuddet indeholder også en mulighed for at afholde videosamtaler mellem borger og sygeplejerske.

Formålet med tilbuddet er at øge borgerens sygdomsmestring, tryghed og livskvalitet samt at forebygge forværringer og indlæggelser. 
Tilbuddet kræver henvisning fra behandlingsansvarlig læge. 

For borgere, hvor behandlingsansvaret varetages af almen praksis, er det en sygeplejerske fra borgerens bopælskommune, der varetager monitoreringsansvaret. Monitoreringsansvarlige sygeplejersker i kommunerne har alle gennemført et kompetencekursus.

Varetages behandlingsansvaret i hospitalsregi vil det primært være en sygeplejerske fra et lungeambulatorium, alternativt en kommunal monitoreringssygeplejerske, der varetager monitoreringsansvaret.

Den behandlingsansvarlig læge vil blive kontaktet, hvis borgerens tilstand ændrer sig og kræver en lægefaglig vurdering hhv. justering af behandlingsplan. 

Målgruppen for tilbuddet

  • Borgere klassificeret med KOL i GOLD gruppe D og/eller er i iltbehandling og/eller har palliative behov relateret til KOL

eller

  • Borgere, som ud fra en klinisk og/eller psykosocial vurdering (fx angstproblematik) skønnes at kunne have gavn af tilbuddet.

Forudsætninger for inklusion:
Borgeren skal være i behandling, eller motiveret for behandling, af KOL, og forventes efter oplæring at kunne forstå og handle på egne symptomer og målinger. 

Henvisning til tilbuddet.
Almen praksis kan henvise til telemedicinsk hjemmemonitorering ved at anvende den dynamiske henvisning og vælge ”Telemedicin KOL”.
Yderligere information om tilbuddet kan læses i Sundhedsfagligt grundlag for TeleKOL Sundhedsfagligt grundlag (regionh.dk)