Spring til indhold

Vaccinationsindsatsen efterår 2022

Vigtige informationer om den kommende vaccinationsindsats

Her kommer vigtige informationer om vaccinationsindsatsen for efteråret 2022.

Læs det grundigt, og vær opmærksom på, at der er en kort tidsfrist for tilmelding til plejecentervaccination/vaccination af +85-årige.

Tidsplanen for vaccinationsindsatsen

  • Fra den 15. september kan plejecenterbeboere og +85-årige vaccineres mod COVID-19. Plejecenterbeboere skal tilbydes vaccination mod COVID-19 inden udgangen af september.
  • Fra den 1. oktober kan +50-årige vaccineres mod COVID-19, og vaccination mod influenza og pneumokok starter.
  • Plejecenterbeboere og +85-årige vil skulle vaccineres to gange - først mod COVID-19, senere mod influenza (såfremt +85-årige vælger at vente til efter 1. oktober, kan de dog vaccineres samtidig).

Aftale og honorering

Du kan finde rammeaftalen her - hvor du blandt andet kan finde honorar og ydelseskoder for vaccinationen (§ 6 i aftalen) - undtaget er telefonisk opsøgende indsats (§5, stk. 2, ydelse 4583), som ikke er tiltrådt i Hovedstaden.

De mest almindelige spørgsmål vedrørende honorering kan besvares her - hvor der også er tilføjet eksempler.

Frister for tilmelding til vaccinationsprogrammet 

For at indgå i og bestille vacciner fra vaccinationsprogrammet skal du tilmeldes og derefter oprettes i regionens bestillingssystem.
For at kunne modtage vacciner til den 15. september til vaccination mod COVID-19 på plejecentre og af +85-årige er fristen for tilmelding onsdag den 7. september kl. 10.

Du vil herefter senest torsdag den 8. september modtage link til bestilling af vacciner. Herefter skal du have bestilt vaccinerne inden fredag den 9. september kl. 9.

For at kunne modtage vacciner i uge 38 er fristen for tilmelding mandag den 12. september kl. 10. 

Du vil herefter senest onsdag den 14. september kl. 10 modtage link til bestilling af vacciner. Herefter skal du have bestilt vacciner inden torsdag den 15. september kl. 9.

Praksis, der ønsker at kunne vaccinere øvrige målgrupper fra den 1. oktober, skal tilmelde sig senest mandag den 19. september kl. 14.

Du vil herefter senest onsdag den 21. september kl. 10 modtage link til bestilling af vacciner. Herefter skal du have bestilt vacciner inden torsdag den 22. september kl. 9 for levering i uge 39.

Tilmelding

Tilmelding til vaccinationsprogrammet sker via dette link

Bemærk, at du først vil blive bedt om at udfylde e-mailadresse. Herefter vil du modtage en mail med et unikt surveylink. Husk at tjekke spamfilter/uønsket post/mail, hvis du ikke har modtaget et link.

Vær opmærksom på, at din oplyste e-mailadresse vil blive brugt til efterfølgende mails vedrørende bestilling.

Ved tilmelding vil du blandt andet skulle oplyse autorisationsID, ydernummer og kundenummer hos SSI. Flerlægepraksis skal kun tilmelde én pr. praksis, men der skal angives antal kapaciteter.

Praksis skal også tilmelde sig, selvom praksis kun skal vaccinere på plejecenter (efter aftale med kommunen/plejecenter) for at få adgang til bestillingssystemet.
I forbindelse med tilmeldingen angives, om tilmeldingen kun gælder vaccination på plejecentre/botilbud. Ønsker du at vaccinere i praksis, vil din praksis fremgå af det centrale danmarkskort over tilgængelige praktiserende læger, der tilbyder vaccination.

Bemærk, at information vedr. bestilling og levering følger, efter der er sket tilmelding til vaccinationsordningen.

Bestilling og levering af vacciner

Bestilling af vacciner skal ske til regionen, som vil koordinere, samle og sende bestillingerne til Statens Serum Institut (SSI).

På baggrund af oplysningerne i tilmeldingen oprettes lægepraksis i bestillingssystemet Online2. Den tilmeldte lægepraksis får tilsendt en mail med link til bestillingssystemet, et brugerID og et foreløbigt password.

Regionen vender tilbage med nærmere information om bestilling og levering, når rammerne er fastlagt nationalt. Det forventes, at SSI vil fastholde ugentlig levering.

Bestilling af vacciner til målgrupperne er gratis.

Formalia - og retningslinjer for bestilling

Det er en forudsætning, at den tilmeldte praksis tilbyder alle tre typer af vaccinationer (COVID-19, influenza - herunder børn - og pneumokok) til de udvalgte målgrupper, og fx ikke kun influenzavaccination af +65-årige.

Det forventes samtidig, at den enkelte lægepraksis kan udføre en vis volumen af vaccinationer, da COVID-vaccinerne leveres i pakker af 60-100 doser afhængigt af vaccinetypen, samt tilrettelægger vaccinationerne således, at vaccinespild reduceres mest muligt.

Der vil også være en begrænsning på, hvor mange vacciner der kan bestilles ad gangen, af hensyn til at sikre forsyningssikkerhed og vaccinespild.

Alle praktiserende læger i Region Hovedstaden kan som udgangspunkt deltage. I helt særlige situationer kan regionen dog afgrænse antallet af klinikker, fx ved manglende mulighed for levering af vacciner.

Bemærk særligt, at plejecentre vil blive vaccineret af enten plejecenterlægen eller af regionen. Plejecenterlægen/regionen vil foretage alle vaccinationer på plejecenteret (altså både COVID-19 medio september og influenza og pneumokok fra oktober og frem). Deltager du ikke i vaccination på plejecentre, skal du altså ikke bestille vacciner til denne patientgruppe.

Lægen skal sikre, at vaccination følger Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer.

Målgrupper for vaccination 

De primære målgrupper for vaccination, som vedrører almen praksis, er følgende:

COVID-19: 

  • 15. september: Alle borgere på plejecentre: Vaccination af denne målgruppe skal være foretaget inden udgangen af september.
    15. september: Alle borgere på 85 år eller derover
  • 1. oktober: Alle borgere over 50 år

Influenza: 

  • 1. oktober: Alle borgere over 65 år samt børn i alderen 2-6 år

Pneumokok:

  • 1. oktober: Borgere over 65 år, der ikke har modtaget pneumokok¬vaccination inden for de seneste 6 år
    Alle borgere i de nævnte målgrupper oprettes og inviteres af SSI via digital post eller pr. brev til de vaccinationer, som de er i målgruppen for at modtage. Eksempelvis inviteres kun borgere i målgruppen for pneumokokvaccination, som ikke har modtaget pneumokokvaccination inden for de seneste 6 år.

Selvhenvisning

Selvhenvisning betyder, at borgeren på tro og love erklærer, at de tilhører den målgruppe, som Sundhedsstyrelsen anbefaler bliver vaccineret. Tilbuddet er rettet mod borgere, der er kronisk syge, gravide, sundhedspersonale og andre, der tilbydes vaccination, men som ikke kan inviteres på baggrund af registeroplysninger. Der vil komme nærmere information om selvhenvisning.

Der er mulighed for at oprette forløb i DDV til fx personer, der er fritaget for at have Mit-Id/Nem-ID, og som derfor ikke kan benytte selvhenvisning.

Vacciner 

Det forventes, at der leveres de variantopdaterede vacciner fra SSI til vaccination imod COVID-19. SSI har dog ikke modtaget disse vacciner endnu. De variantopdaterede vacciner kan gives uafhængigt at tidligere vaccinetype, men der skal rettes vaccinetype i DDV.

Har du spørgsmål til vaccinationsprocessen

Praktiske spørgsmål vedr. brugen af tilmeldingslinket kan rettes til kamilla.walther@regionh.dk.

Spørgsmål vedrørende rammeaftalen (fx honorar) kan rettes til Markus Hahn på telefon 2332 2006 eller mar.plo@dadl.dk.

.