Spring til indhold

PraksisNyt X-tra - Marts 2023

Afrunding af sæsonvaccinationsprogrammet 2022/2023

Efter afrunding af sæsonvaccinationen d. 1. marts 2023, er Region Hovedstadens vaccinationscentre lukket ned, og der er ikke længere mulighed for boostervaccination til alle over 50 år og udvalgte målgrupper. 
 
Borgere fra 18 år, som endnu ikke har opstartet primærvaccination (1. og 2. dosis) eller mangler at afslutte deres primærvaccination og booster-vaccination (3. dosis), har dog fortsat mulighed for at modtage en vaccination mod covid-19 efter 1. marts på ti udvalgte apoteker i Region Hovedstaden
 
Stadig mulighed for boostervaccination mod covid-19 ved behov 
Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der ikke er behov for yderligere boostervaccination denne vintersæson men, at der kan være enkelte patienter, som har behov for en boostervaccination i løbet af foråret og sommeren 2023. Det kan jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer fx være patienter, der er organ- eller knoglemarvstransplanterede.  
 
Det er op til den behandlende læge at stille indikationen og ordinere boostervaccinationen ud fra en konkret lægefaglig vurdering. Den behandlende læge kan visitere en patient til covid-19 boostervaccination ved at oprette et vaccinationsforløb til patienten direkte i DDV. I Region Hovedstaden tilbydes denne boostervaccination til de få patienter også på de ti udvalgte apoteker i regionen, som fremgår af kortet her.
 

Vaccination mod abekopper

Efter nedlukning af regionens vaccinationscentre, er det de infektionsmedicinske afdelinger på hospitalerne, der har ansvar for vaccination vaccinere mod abekopper.
 
Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at der tilbydes vaccination til en mindre gruppe af mænd, der har sex med mænd (MSM) med særlig risiko for smitte mod abekopper. Målgruppen for vaccination mod abekopper er uændret. Se venligst retningslinje for håndtering af abekopper.
 
Langt de fleste personer i målgruppen forventes allerede at være blevet tilbudt vaccination, da der i sommeren 2022 blev inviteret systematisk til vaccination fra de infektionsmedicinske afdelinger.
 
Visitation til vaccination mod abekopper
Personer i HIV PrEP-behandling visiteres og inviteres fortsat til vaccination af de infektionsmedicinske afdelinger.
 
Patienter med HIV, som har et forløb på en infektionsmedicinsk afdeling, og som mener, at de er i målgruppen, skal kontakte den infektionsmedicinske afdeling, de er tilknyttet.
 
Øvrige personer, der mener at være del af målgruppen skal kontakte egen læge. Hvis almen praksis får henvendelser fra patienter, der opfylder Sundhedsstyrelsens kriterier for at blive vaccineret, sendes en henvisning på vanlig vis til en af regionens infektionsmedicinske afdelinger, hvori det fremgår, at den pågældende borger er en del af målgruppen. Vaccinationsforløbet oprettes af den infektionsmedicinske afdeling, ligesom det også er den infektionsmedicinske afdeling, der har ansvar for at udføre vaccinationen.
 
I forbindelse med nedlukningen af regionens vaccinationscentre d. 1. marts 2023, kan der være en mindre gruppe af personer, som har modtaget 1. stik af vaccination mod abekopper kort tid før nedlukningen af centrene. Disse personer skal tilbydes 2. vaccinationsstik indenfor 28-35 dage efter 1. stik på en infektionsmedicinsk afdeling.  
 

 PraksisNyt - Region Hovedstaden, Center for Sundhed

Klik her for at se Kursus- og Mødekalenderen
Redaktion: Bjørn Perrild, b.perrild@dadlnet.dk og/eller praksisnyt@regionh.dk
Læs mere om PraksisNyt og til- eller afmeld dig nyhedsbrevet her

Kontakt til konsulenter i KAP-H, www.kap-h.dk