Nyt om Medicin - September 2024
Skift fra GLP-1-RA til anden antidiabetika inden de nye tilskudsændringer træder i kraft
På baggrund af de kommende tilskudsændringer til antidiabetika (fraset insulin), har Medicinfunktionen i samarbejde med KAP-H udarbejdet en algoritme til skift fra GLP-1-RA til anden antidiabetisk behandling.
Tilskudsændringerne gælder fra d. 25. november 2024.
Du kan læse/printe hele algoritmen online her.
En fysisk udgave af algoritmen kan rekvireres ved at skrive til medicinfunktionen@regionh.dk med oplysning om ønsket materiale, antal og adresse på din klinik.
Se Lægemiddelstyrelsens afgørelse om fremtidig tilskudsstatus for lægemidler til behandling af diabetes ekskl. insuliner her eller
IRF-artiklen ”Farmakologisk behandling af type 2-diabetes i almen praksis med fokus på fremtidig tilskudsstatus for glukosesænkende lægemidler”
Forsyningsvanskeligheder på Zaditen enkeltdosisbeholder
Lægemiddelstyrelsen har meldt forsyningsvanskeligheder på Zaditen enkeltdosisbeholder, der indeholder ketotifen. Ketotifen ”Orifarm” indeholder ikke konserveringsmiddel og kan derfor bruges i stedet til de patienter, som er følsomme overfor konserveringsmiddel, og til børn. Ketotifen ”Orifarm” er generelt billigere at bruge end Zaditen enkeltdosisbeholder. Ketotifen
”Orifarm” er en flerdosisbeholder, men pga. en speciel filtreringsmembran er flasken beskyttet mod forurening, hvorfor der ikke er konserveringsmiddel i.
Mulige forsyningsvanskeligheder på Semglee – du kan bruge Lantus
Lægemiddelstyrelsen har meldt mulige forsyningsvanskeligheder på Semglee 100 enheder/ml injektionsvæske, opløsning i fyldt pen henover efteråret.
Hvis din patient oplever problemer med at skaffe Semglee på apoteket kan du lave en ny recept på Lantus 100 enheder/ml injektionsvæske, opløsning i cylinderampul. Lantus er biosimilær med samme effekt som Semglee. Da Semglee er billigst anbefaler vi, at du skifter patienterne tilbage til Semglee, når der ikke længere er problemer med leveringen.
Se oversigt over insuliner og andre antidiabetika her.
Rensning af øjne ved øjenbetændelse
I sidste nummer af PraksisNyt blev der i artikel om langvarig restordre af Fucithalmic øjendråber omtalt materiale om øjenbetændelse hos børn samt en henvisning til Børnelægernes Børnetips. Det blev omtalt, at de fleste øjenbetændelser er milde og går over af sig selv, og der blev henvist til, at øjnene kan renses indefra og ud med vat vædet i afkølet, kogt vand med salt (1 tsk. i 1 l). Det skal her bemærkes, at vand fra vandhanen også kan anvendes til at rense øjnene udvendigt. Hvis øjnene skal skylles, bør fysiologisk saltvand anvendes for at det ikke svier (enten købt eller hjemmelavet).
Link til artikel om restordre på Fucithalmic
Link til KAP-H’s materiale om øjenbetændelse samt klyngetilbud