Nyt om Medicin - Oktober 2023
Ozempic fortsat forsyningsvanskeligheder – mindsk mulighed for hamstring og brug kun til de rette patienter
Der er fortsat forsyningsvanskeligheder for Ozempic, hvilket har resulteret i store prisstigninger og apoteker melder, at hamstring er en reel udfordring.
Hvordan kan læger og praksispersonaler hjælpe med at mindske hamstring?
Du kan hjælpe med at begrænse, at dine patienter opbygger et lager (hamstrer), så andre patienter er forhindret i at få deres medicin, ved
- at du kun udskriver den mængde, som patienten har brug for ved en receptudlevering (og fx ikke udskriver til et års behandling på én udlevering), og at du laver et passende genudleveringsinterval (red. fx 1 stk. pakning til udlevering hver 20. dag eller evt. 3 stk. pakning til udlevering hver 3. måned - 3. stk pakning er meget dyr pr. pen). Apoteker melder, at de ser recepter på store mængder med korte udleveringsintervaller (på fx 2 dage).
- at du er opmærksom på, om patienten allerede har en eksisterende recept, inden du udskriver en ny recept. Der er eksempler på, at patienter har indløst recepter til flere års forbrug.
Kan andet antidiabetikum anvendes?
Du kan hjælpe ved at prioritere behandlingen og vurdere/revurdere indikationen, så kun patienter, der ikke kan behandles rationelt med andre antidiabetika, bliver behandlet med GLP-1-agonister som Ozempic. SGLT2-hæmmere som Jardiance (empagliflozin), Invokana (canagliflozin) eller Forxiga (dapagliflozin) anbefales før GLP-1-agonister som Ozempic i Medicinrådets rekommandation for farmakologisk glukosesænkende behandling ved type 2-diabetes, se tidligere nyhed her. SGLT2-hæmmer findes også i kombination med metformin, hvorved behandlingen bliver enklere for patienten se oversigt over antidiabetika her. Omlægning fra GLP-1-agonister til et andet glukosesænkende lægemiddel kan jf. Sundhedsstyrelsen ske direkte med vanlig monitorering og opfølgning i forbindelse med skift.
I juli 2023 opfordrede DSAM i deres nyhedsbrev til, at indikation for GLP-1-agonister vurderes med omhu, både ved nyopstart og ved de løbende kontakter, fx ved receptfornyelser, årsstatus og andre kontroller ved diabetes. DSAM minder om, at SGLT2-hæmmere også fører til vægttab.
Der er en stor prismæssig forskel på de enkelte antidiabetika: Et års behandling med GLP-1-agonister koster normalt i størrelsesordenen 12-17.000 kr. – ultimo september koster Ozempic pga. leveringsvanskeligheder op til 30-40.000 kr., mens SGLT2-hæmmere koster 5-6.000 kr. For patienten kan valg af en GLP-1-agonist betyde en større egenudgift, og så presser høje medicintilskud til de dyrere GLP-1-agonister de regionale budgetter.
Medicintilskudsnævnet, der rådgiver Lægemiddelstyrelsen ift. tilskudsstatus på medicin udskrevet på recept, har i august 2023 udsendt en høring , hvor det anbefales, at det klausulerede tilskud til GLP-1-agonister skal bortfalde. Dette på grund af, at GLP-1-agonisterne er væsentlig dyrere end anden diabetesmedicin uden, at der er behandlingsmæssige fordele.
Se tidligere nyhed om antidiabetika til særlige risikogrupper og alternativer til Ozempic ved forsyningsvanskeligheder her.
Se Basislisten for diabetes type 2 her .
Opdaterede Basislister indenfor hjerte-kar området
Følgende Basislister indenfor hjerte-kar området er blevet opdateret:
- Akut koronart syndrom – efterbehandling
- Atrieflimren
- Cerebralt infarkt og TCI
- Kronisk koronart syndrom (iskæmisk hjertesygdom)
- Dyslipidæmi
- Hypertension
- Kronisk hjertesvigt
På de Basislister, hvor metoprolol anbefales, anbefaler vi depottabletter fremfor konventionelle tabletter af hensyn til pris.
Der er foretaget ændringer i følgende Basislister:
Atrieflimren
De fire markedsførte DOAK, rivaroxaban, apixaban, edoxaban og dabigatran er nu anbefalet som ligestillet behandling af hensyn til gennemførslen af et nyt stort nationalt studie Dan-NOAC. Valget af DOAK bør bero på pris og individuelle patienthensyn, og en ny tabel på Basislisten viser karakteristika ved de forskellige DOAK. Du kan læse mere om Dan-NOAC-studiet i vores nyhed fra september .
Kronisk koronart syndrom (iskæmisk hjertesygdom)
På Basislisten er det præciseret, at ACE-hæmmer (ACE-H, fx enalapril, ramipril) anbefales som førstevalg pga. flere sikkerhedsdata, men er ellers ligeværdig med angiotensin-2-antagonister (AT2-A, fx losartan, candesartan).
Hypertension
På Basislisten er det rettet således, at en relativ stigning i P-kreatinin på 30 % er forventelig ved opstart af ACE-H/AT2-A, mens større stigninger (over 50 %) altid bør medføre afklaring af årsagen og eventuelt ophør eller dosisreduktion.
Kronisk hjertesvigt
- Det understreges, at spironolacton (25 mg) er indiceret i kombination med ACE-H, da det mindsker mortalitet ved hjertesvigt (NYHA-klasse II – IV) og LVEF under eller lig med 40%, har få bivirkninger og overflødiggør normalt kaliumsubstitution.
- Selektive natrium-glukose-kotransporter-2-hæmmere (SGLT-2-H) - empagliflozin (Jardiance) og dapagliflozin (Forziga) - anbefales til behandling af kronisk hjertesvigt, hvis patienten opfylder kriterierne oplyst i vejledningen om kronisk hjertesvigt fra Dansk Cardiologisk Selskab .
Find de opdaterede Basislister her.
Du kan også se den opdaterede oversigt over antitrombotisk behandling her.
Leveringsvanskeligheder på Medithyrox til lavt stofskifte
Der er pr. september 2023 leveringsvanskeligheder på Medithyrox (levothyroxin) i styrkerne 25, 50 og 75 mikrogram, og der kan muligvis også blive leveringsproblemer for styrkerne 13 og 100 mikrogram.
Levothyroxin er 1. valg til behandling på Basislisten for lavt stofskifte (hypothyreose). Der er fire markedsførte levothyroxin præparater (Medithyrox, Euthyrox, Eltroxin og Tirosint), og de er ikke substituerbare på apoteket. Det vil sige, at hvis du vil omlægge en patient fra Medithyrox til fx Eltroxin, så vil det kræve en ny ordination.
Du kan læse mere om behandling af lavt stofskifte på Basislisten her .
Begrænsning på antal pakker håndkøbsmedicin, der må udleveres på apoteket
Lægemiddelstyrelsen har på særligt udvalgte håndkøbspræparater valgt at begrænse antallet af pakker, som du kan få udleveret om dagen. Begrænsningen indføres ud fra et patientsikkerhedshensyn på baggrund af henvendelser fra fagfolk og pårørende til selvmordstruede personer.
Begrænsningen betyder, at der kun kan udleveres 2 pakker om dagen af
- smertestillende medicin
- køresygetabletter (dvs. visse antihistaminer)
- medicin mod diarré
- næsespray til allergi/høfeber samt
- medicin imod ondt i halsen
Læs mere på lægemiddelstyrelsens hjemmeside , her kan også findes den fulde liste med produktnavne.