Få materialer til klinikken, praksis eller apoteket
På denne side kan du downloade eller bestille trykte materialer om patientsikkerhed til din klinik.
Materialerne bestilles ved at sende en mail til patientsikkerhed@regionh.dk.
Anbefalinger til arbejdsgange ved vaccination
Vaccination er en proces, hvor der ofte sker fejl eller forglemmelser. Region Hovedstaden har i samarbejde med de andre regioner udarbejdet anbefalinger til at forebygge fejl i alle dele af vaccinationsprocessen. Du kan du også se, man kan gøre, hvis det allerede er gået galt.
Du kan downloade "Vaccinationsprocessen - en guide til sikker vaccination" her.
Derudover er der udarbejdet et log skema til at monitorere køleskabstemperaturen samt et inspirationspostkort til organisering af køleskabet.
Du kan downloade "Logskema til køleskabstemperaturer" her.
Du kan downloade "Vaccinationskøleskab - anbefalinger til patientsikkerhed" her.
Anbefalinger til sikker prøvehåndtering
Parakliniske prøver er ligeledes et arbejdsområde, hvor der let kan opstå utilsigtede hændelser/fejl. Derfor er der udarbejdet anbefalinger til, hvordan arbejdsgangen med prøver kan forbedres.
Du kan downloade "Sikker prøvehåndtering" her.
Det handler om dig
Plakaten ”Det handler om dig" ønsker at inddrage patienterne i klinikkens patientsikkerhedsarbejde. Patienterne oplever klinikken fra et andet perspektiv end personalet. Derfor bliver de måske opmærksomme på udfordringer for patientsikkerhed, som klinikpersonalet ikke selv ser. Derudover oplyser plakaten patienterne om deres mulighed for at rapportere utilsigtede hændelser.
Plakaten kan downloade "Det handler om dig" her.
Er din klinik patientsikker?
Pjecen er henvendt til klinikpersonale i praksisklinikker og personale på apoteker. Her kan I læse om utilsigtede hændelser og bl.a. få inspiration til, hvordan I kommer i gang med patientsikkerhedsarbejdet i klinikken, og hvordan I kan reagere på en utilsigtet hændelse i klinikken.
Du kan downloade "Er din klinik patientsikker?" her.
Kommunikation og Patientsikkerhed i Sektorovergange
Pjecen berører kommunikation og patientsikkerhed i sektorovergange og er inddelt i tre emner: medicin, korrespondancemeddelelser og henvisning.
Du kan downloade "Kommunikation og Patientsikkerhed i Sektorovergange" her.
Ordinationer, recepter og FMK
Pjecen beskriver, hvad det kan betyde for patienter og klinikker, når medicinen ikke ordineres rigtigt. Det indeholder eksempler på arbejdsgange, hvor der kan ske forvekslinger. Sidst i hæftet er der beskrevet en række anbefalinger, der kan sikre korrekt ordination af medicin.
Du kan downloade "Ordinationer, recepter og FMK" her.
Patientsikkerhed og utilsigtede hændelser - kiropraktorer
Pjece om patientsikkerhed i kiropraktorpraksis, her kan du læse mere om arbejdet med UTH'er og eksempler på UTH'er.
Du kan downloade "Patientsikkerhed og utilsigtede hændelser - kiropraktorer" her.
Sikkert hjemmebesøg - actioncard
I materialet beskrives det, hvordan sundhedspersoner skal forholde sig både før, under og efter hjemmebesøg hos en patient med behov for psykiatrisk behandling.
Actioncardet findes i to udgaver:
- En printvenlig A4-udgave: Sikkert hjemmebesøg - A4
- Et trykt lommekort: Sikkert hjemmebesøg - lommekort
Sker der patientidentifikation i din klinik?
Pjecen beskriver, hvad det kan betyde for patienter og klinikker, når patienterne ikke identificeres rigtigt og indeholder eksempler på arbejdsgange, hvor der kan ske forvekslinger. Til sidst i hæftet er der beskrevet en række anbefalinger, der kan styrke korrekt identifikation.
Du kan downloade "Sker der patientidentifikation i din klinik?" her.
Skærmklistermærker og post-its
I kan få skærmklistermærker og post-its til den hurtige påmindelse om patientsikkerhed og kontaktoplysninger på jeres risikomanager i hverdagen.
Temabreve 2019-2022
Hvert kvartal i perioden 2019 til 2022 udgav Region Hovedstadens risikomanagere et temabrev, der fortæller om aktuelle udfordringer for patientsikkerheden i praksisklinikkerne (almen praksis, fysioterapi, fodterapi, kiropraktik, apoteker, speciallægepraksis, tandlægepraksis og psykologpraksis).
Temabrevet indeholder anbefalinger til at imødekomme udfordringerne, som tager udgangspunkt i klinikeres egne forslag. Derudover kan du læse om aktuelle indsatsområder for patientsikkerheden i praksissektoren og i Region Hovedstaden generelt.