Her rapporterer du
Her finder du information om, hvor og hvornår skal du rapportere en utilsigtet hændelse, og hvad skal den gode rapportering indeholde?
Sundhedspersoner i hele sundhedssektoren har ifølge Sundhedsloven pligt til at rapportere utilsigtede hændelser, som er eller kunne være alvorlige eller dødelige samt hændelser, hvor der vurderes at kunne være læring. Man skal rapportere hændelser, som man selv er involveret i og hændelser der er sket andre steder. Patienter og pårørende kan også rapportere.
Rapportøren kan være anonym. Vi anbefaler dog i forhold til den efterfølgende sagsbehandling, at rapportøren ikke er anonym, så risikomanagerne har mulighed for at kontakte rapportøren og få uddybende oplysninger.
Hvis du eller dit personale er i tvivl, om en bestemt hændelse skal rapporteres, så er det oftest en indikation på, at der kan være læring i hændelsen. Er du i tvivl, så send en rapport.
Rapportering foregår i Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som ligger på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside. Rapporten sendes aldrig direkte til Styrelsen for Patientsikkerhed, men til de regionale risikomanagere, som håndterer sagen med henblik på læring og dermed sikrer af anonymitet og fortrolighed omkring hændelsen.
Du har mulighed for at udskrive et eksemplar af rapporten inden, at du sender den. Hvis du har angivet e-mail adresse, modtager du en mail med tak for din rapportering.
Den gode rapportering
Rapporteringsskemaet i Dansk Patientsikkerhedsdatabase skal udfyldes med en række oplysninger, og hvis der er nogle af felterne, der giver anledning til tvivl om, hvordan de skal udfyldes, kan nedenstående være en hjælp.
Oplysninger om patienten
Faktuelle oplysninger om patienten skrives her. Det er ikke obligatoriske oplysninger, men skriv dem gerne, da de kan være nyttige i forbindelse med analyse af hændelsen. Feltets indhold bliver automatisk slettet ved indsendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Overskrift for hændelsen
Her skrives en kort beskrivende overskrift.
Hændelsesbeskrivelse
Beskriv hændelsen så præcist og objektivt og uden negationer som muligt.
Undlad at skrive stillingsbetegnelser, navne, CPR-numre eller andre personhenførbare data i dette felt.
Forslag til forebyggelse
Hvis du har forslag til forebyggelse, skriver du dem her. Hvis det er svært umiddelbart at komme med forslag, skriver du blot, at det ikke er muligt. Undlad at skrive navne, CPR-numre eller andre personhenførbare data i dette felt.
Alvorlighed
Vælg alvorlighed efter bedste skøn. Først skal du vælge den alvorlighed, som hændelsen faktisk havde for patienten, dernæst skal du vælge, hvor alvorlige konsekvenser hændelsen kunne have haft.
Ved at klikke på det lille spørgsmålstegn i rapporteringsskemaet, kan du se nedenstående information og alvorlighedsklassifikationen:
Ingen/ukendt |
Utilsigtet hændelse:
|
Lettere/moderat |
En lettere/moderat konsekvens for patienten kan fx have betydet behov for:
|
Alvorlig |
En alvorlig konsekvens kan fx være permanent, livstruende eller betyde tab af funktionsevne og/eller livskvalitet. Den kan fx have betydet behov for:
|
Dødelig |
Utilsigtet hændelse som medførte eller bidrog til en patients død. |
Hvornår skete hændelsen?
Faktuelle oplysninger om dato og tidspunkt.
Hvor skete hændelsen?
Hændelsesstedet er der, hvor hændelsen er sket og altså det sted, som du mener kan lære noget.
Hvis hændelsesstedet ikke kan findes, klikker man sig gennem fx Offentlige sygehuse > Region Hovedstaden > derefter vælges en grøn knap i bunden med ”Kan ikke fremsøges”. Derefter fremkommer en linje til fritekst, og her skriver du så nøjagtig som muligt, hvor hændelsen er sket.
Involverede lokationer
Det er vigtigt for analysen at registrere, hvis andre lokationer end hændelsesstedet har været involveret i hændelsen under ”Involveret lokation”.
Det er også her du skal anføre ”Opdagelsessted” for hændelsen, hvis det sted hændelsen opdages, ikke er det samme sted som hændelsesstedet.
Hændelsestype
Hændelsen klassificeres efter bedste skøn.
Var der lægemidler eller medicinsk udstyr involveret i hændelsen?
Udfyldes hvis det er medicin eller medicinsk udstyr, hændelsen har drejet sig om, eller hvis medicin eller medicinsk udstyr har været en betydende del af hændelsen.
Kontaktoplysninger (til rapportør)
Kontaktoplysningerne er ikke obligatorisk at indtaste, men kan være nødvendige, hvis der skal indhentes supplerende oplysninger om hændelsen.
Oplysninger om rapportør bliver aldrig videregivet til hændelsesstedet eller andre end risikomanageren. Feltets indhold bliver også automatisk slettet ved indsendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Vedhæft eventuelt en fil med flere oplysninger
Der er mulighed for at vedhæfte en fil. Det kan både være en tekstfil og en billedfil.
Hvis det er en tekstfil skal du være opmærksom på, at den ikke må indeholde personhenførbare oplysninger.