Patientsikkerhed i fodterapipraksis
På denne side kan du læse om patientsikkerhed i fodterapipraksis, finde materiale og se eksempler på utilsigtede hændelser.
Utilsigtede hændelser (UTH) rapporteres til Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DPSD) her: DPSD. Klienter og pårørende kan også rapportere UTH’er.
UTH’en sagsbehandles af de regionale risikomanagere i samarbejde med de pågældende fodterapiklinikker og eventuelt med praksiskonsulent. Fokus er på læring, altså på hvad der skete, hvorfor det skete, og hvordan vi kan forebygge lignede hændelser eks. med læring fra andre klinikker. Alt arbejde omkring UTH’er er fortroligt. De regionale risikomanagere er jeres risikomanagerne og er altid tilgængelig i dagtiden på mail: patientsikkerhed@regionh.dk til sparring og spørgsmål. De kommer også gerne på besøg i jeres klinik og tager en snak om patientsikkerhed.
En utilsigtet hændelse i en fodterapipraksis kan være:
- Forværring af klient tilstand
- Patientskade
- Billeddeling uden for de korrekte systemer
- Dobbeltbooking i kalender
- Patientforbytning/-identifikation
Der er udarbejdet materiale for patientsikkerhed til hele praksissektoren, herunder pjecer vedr. patientsikkerhed i praktiserende klinikker. Endvidere har Styrelsen for Patientsikkerhed udarbejdet materiale til patienter og pårørende i form af pjece, plakat og film.
Cases til inspiration
Skåret i patient
Case:
I forbindelse med en fodbehandling skal skalpellen lægges over på arbejdsbordet. Patientens storetå rammes i bevægelsen og bløder.
Læring:
For at forebygge lignende tilfælde er det vigtigt at gennemgå arbejdspladsen og sørge for, at er nok plads at arbejde, herunder kunne man får en sikker arbejdsgang, hvor stolen altid rykkes tilbage og skalpellen holdes nede, når den skal lægges på bordet.
Fodstatusskema er udfyldt forkert
Case:
En patient har skiftet fodterapeut og den nye fodterapeuter opdager, at den tidligere fodterapeut har fået udfyldt fodstatus forkert. Der er udfyldt, at distalt tåtryk er over 30 mm Hg til trods for, at der er dokumentation for, at det distale tåtryk er 0-30 mm Hg. Dermed er patienten blevet risikostratificeret forkert, hvilket kan have betydning for intervallet for behandlingerne.
Læring:
Det er vigtigt for patienten, at risikostratificeringen er korrekt. Derfor skal der være fokus på, at udfylde fodstatusskemaet korrekt og dette tjekkes en ekstra gang inden, at det sendes ind.