Introduktion til brug af CVI
Om henvisning fra praksis, lægevagt, akut ved sygebesøg eller ved telefonisk kontakt med egen læge eller vagtlæge samt transport af patienter.
Central visitation (CVI)
Der eksistererer fire centrale visitationsenheder (CVI´er) i Region Hovedstaden.
CVIerne er placeret på de fire områdehospitaler: Hvidovre Hospital, Bispebjerg Hospital, Herlev Hospital og Nordsjællands Hospital (Hillerød matriklen).
Formålet med central visitation er at optimere logistikken omkring henvisningsforløb og gøre disse mere sikre. Lægerne i praksissektoren behøver ikke at bruge tid på at finde den for patienten relevante hospitalsafdeling. Henvisende læge skal blot sende henvisningerne til den lokale CVI.
Visitationsretningslinjer for, hvor patienterne behandles, gælder fortsat.
Grundprincipper for brug af central visitation
1. Generelle principper
Læger i praksissektoren skal sende henvisninger elektronisk til den CVI, der dækker det planområde som patienten har bopæl i, eller for akutte henvisninger hvor patienten opholder sig (se afsnit 2).
Der må ikke sendes henvisninger til hospitalsafdelingernes lokationsnumre.
Overflytning af patienter fra et hospital til et andet hospital, sker uden inddragelse af CVI.
Henvisning af patienter fra andre regioner til hospitaler i Region Hovedstaden, sker direkte til den pågældende afdeling, altså uden inddragelse af CVI.
Henvisninger til radiologi (inkl. mammaradiologi) og klinisk fysiologi og nuklearmedicin sendes i forhold til, hvorledes modtagende hospital ønsker henvisningen.
Henvisninger til psykiatri skal ikke sendes til de somatiske CVI´er. Der er en separat central visitation for psykiatrien.
Gå til lokationsnumre til elektronisk henvisning og korrespondance
For patienter fra Bornholm sendes henvisninger fortsat til Bornholms Hospital. I de tilfælde hvor der henvises direkte fra almen praksis og speciallægepraksis til et hospital i resten af regionen, skal henvisningen til CVI Byen.
Når henvisningerne skal på tværs af planområderne sker det fra CVI til CVI. Den modtagende CVI sender så henvisningen videre til den relevante afdeling.
Det er muligt for en henvisende læge at komme i kontakt med en læge på modtagende afdeling. CVI kan formidle kontakten, eller henvisende læge kan kontakte afdelingen direkte (se visitationsmeddelelser fra de specifikke kontaktoplysninger). Henvisningerne fra almen praksis skal dog altid gå via CVI.
Oprettelsen af CVIer medfører ikke begrænsninger i forhold til regler om patienternes ret til frit sygehusvalg og udvidet frit sygehusvalg.
Ved beredskabsmæssige hændelser koordinerer regionens 112 AMK-Vagtcentral, hvortil patienterne sendes. CVI involveres ikke.
Patienter med bopælsadresse i andre regioner end Region Hovedstaden henvises fortsat direkte til relevante hospitalsafdeling.
2. Henvisninger fra praksis (almen praksis og speciallægepraksis)
Elektive henvisninger, hjerte- og kræftpakker (undtagen mammacancer):
Henvisende læge sender elektronisk henvisning til CVI i det planområde, hvor patienten har bopælsadresse.
Herefter har den CVI, der modtager henvisningen, ansvaret for at videresende den til relevant hospitalsafdeling eller anden CVI.
Akutte henvisninger (dog IKKE ambulance-indbragte patienter til skadestue/fælles akutmodtagelse):
Henvisende læge kontakter telefonisk CVI i det planområde, hvor patienten har opholdsadresse, og sender herefter elektronisk henvisning til CVI. Herefter sørger CVI (ved behov) for transport fra patientens opholdssted. Hvis der ikke er mulighed for umiddelbart efter den telefonisk kontakt til CVI at sende elektronisk henvisning, kan denne erstattes af relevant uddybende information ved den telefoniske kontakt.
Praktiserende læger skal i dagtimerne henvise patienter via CVI (også til akutmodtagelser/-akutklinikker - og ikke kontakte Akuttelefonen 1813.
OBS! Husk ved akutte henvisninger at markere akut i feltet øverst på henvisningen.
Gå til oversigtskema - Behandlingssteder
3. Henvisninger fra Akuttelefonen 1813
Akuttelefonen 1813 kan henvise til indlæggelse. Akuttelefonen 1813 kontakter telefonisk CVI i det planområde, hvor akutmodtagelsen/-klinikken er og sender elektronisk henvisning til CVI.
Patienttransport aftales med CVI.
4. Transport af patienter
Ved behov for akut ambulancetransport til fælles akutmodtagelse/traumecenter kontaktes regionens vagtcentral på tlf.: 38 69 88 23 eller der ringes 112.
Ved øvrige akutte indlæggelser kontakter henvisende læge telefonisk den relevante CVI. CVI udspørger lægen med henblik på kørselsbehov - herunder hastegrad. CVI kontakter herefter AMK-Vagtcentralen for bestilling af transporten. Alle akutte kørsler (kørsel A og B) bestilles ved telefonisk kontakt til vagtcentralen og øvrige kørsler (C og D) bestilles elektronisk via TAXI.
Interhospitale transporter:
Afgivende læge bestiller ambulance på regionens AMK-Vagtcentral. CVI involveres ikke.
Gå til siden med Lokations-, telefon- og faxnumre her