Henvisning til Klinik for funktionelle lidelser
Klinik for funktionelle lidelser tilbyder specialiseret behandling af voksne patienter (ptt) med funktionelle lidelser af moderat til svær grad, og ptt med helbredsangst i Region H.
Behandlingen tager udgangspunkt i den enkelte patients symptomer, ressourcer og livsomstændigheder og tilpasses derefter. Der lægges først og fremmest vægt på en grundig indledende lægesamtale, hvor det vurderes om patienten (pt) opfylder kriterierne for diagnosen funktionel lidelse. Der er inden for området tre typer evidensbaseret behandling, herunder primært fysioterapi i form af gradueret genoptræning med fokus på bl.a. energiforvaltning og aktivitetsregulering samt forskellige former for psykoterapi med udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi og i mindre grad medicin.
Forløb inden henvisning
Funktionel lidelse bruges som samlebetegnelse for en række lidelser, der alle er kendetegnet ved, at personen har et eller flere fysiske symptomer, som påvirker funktionsevne og livskvalitet og har været til stede mindst 6 mdr. Et fælles kendetegn er, at lidelserne ikke, med nuværende viden, kan forklares biomedicinsk.
Den funktionelle lidelse skal kunne adskilles fra anden veldefineret somatisk eller psykiatrisk sygdom (fx stofskiftesygdom, bindevævslidelse, angst, depression), skal være den primære årsag til funktionsnedsættelsen og evt. komorbiditet skal være velbehandlet.
Forud for henvisning bør der være forsøgt primær psykoedukation, herunder være talt med pt om sygdommen funktionel lidelse – at kroppen er overbelastet/stresset og om evt. belastninger der vedligeholder dette kan identificeres og nedbringes.
Specialespecifikke diagnoser under funktionelle lidelser
Myalgisk Encephalopati (ME), Whiplash Associated Disorders (WAD), Postcommotionelt Syndrom (PCS), Fibromyalgi, Irritable Bowel Syndrome (IBS), Multiple Chemical Sensitivity (MCS), mistanke om bivirkninger efter vaccination (fx HPV-vaccination), somatoforme tilstande, dissociative tilstande.
Helbredsangst
Ptt med helbredsangst er kendetegnet ved frygt for alvorlig sygdom, optagetheden af frygten og symptomerne er ubehagelige eller interfererer med dagliglivsfunktionerne og fører til undersøgelse og behandling. Pt kan ikke eller kun forbigående acceptere, at der ikke er en fysisk forklaring på tilstanden.
Henvisningsoplysninger
- Symptomer og sygdomsforløb, herunder varighed og sværhedsgrad.
- Udredning inkl. parakliniske undersøgelser og eventuel billeddiagnostik.
- Behandling i praksis, sygehusregi, kommunalt og effekt.
- Medicinstatus (afhængighedsskabende medicin med kognitiv påvirkning og/eller misbrug udelukker henvisning).
- Funktionsbeskrivelse og den sociale situation.
- Motivation for deltagelse ud fra de beskrevne behandlingsprincipper, se forløb i specialist regi.
Eksklusionskriterier
- Utilstrækkelig eller igangværende udredning og behandling for samme problemstilling andetsteds.
- Misbrug eller afhængighed af alkohol, stoffer og medicin, der gør at pt ikke kan indgå i behandlingstilbuddet.
- Sværere psykiatrisk grundlidelse, fx psykotisk lidelse (skizofreni og skizotypisk sindslidelse), personlighedsforstyrrelse, bipolar affektiv sindslidelse, autismespektrumforstyrrelser, ADHD eller selvmordsrisiko.
- Patienter der ikke er i stand til at samarbejde om det ambulante behandlingstilbud.
Forløb i specialist regi
Henvisningen vil ved visitation blive vurderet i forhold til målgruppe, behandlingspotentiale samt ambulant eller indlæggelse.
Ambulant behandling (regionsfunktion for funktionel lidelse (250 ptt årligt) og helbredsangst (100 ptt årligt)
Behandlingen ved Klinik for funktionelle lidelser er tværfaglig med deltagelse af læger, psykologer, fysioterapeuter og socialrådgivere. Udgangspunktet er den bio-psyko-sociale sygdomsmodel. Behandlingsforløbet hviler på en indledende lægelig afklaring og vurdering og et individuelt tilrettelagt behandlingsforløb, der bl.a. kan indeholde psykoedukation, psykoterapi, fysioterapi, behandling med medicin samt socialfaglig indsats ift. belastende og vedligeholdende livsomstændigheder.
Behandling under indlæggelse (højt specialiseret funktion for funktionel lidelse) (4-8 ptt årligt)
Indlæggelsesforløb optil 3 mdr. i formaliseret samarbejde med neurologisk regi med fokus på rehabilitering. Kan efterfølgende evt. viderebehandles i ambulant forløb. Forud for indlæggelse bør pt være somatisk og psykiatrisk stabil og være motiveret for og klar til en tværfaglig rehabiliterende indsats.
Forløb i kontrolfasen
Efter indledende lægesamtale og under behandlingsforløbet har Klinik for funktionelle lidelser behandlingsansvar ift. den diagnose der behandles for (funktionel lidelse eller helbredsangst), mens behandlingsansvaret for evt. komorbiditet fortsat er hos egen læge.
Egen læge kontaktes via korrespondancemodulet ved behov for kontakt i løbet af behandlingen og ellers afsluttes pt med epikrise, der beskriver behandlingsindsats, effekt og evt. opfølgning ved egen læge.
Se hjemmeside for Klinik for Funktionelle lidelser
Se desuden SST's anbefalinger
Klinik for funktionelle lidelser kan kontaktes på tlf. 38 66 68 00.
Ledende overlæge Rikke Hinge Carlsson, Klinik for funktionelle lidelser, Socialmedicinsk Center,
Cheflæge Jan Renneberg, Afdeling for Socialmedicin, Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.
KAP-H ved praksiskonsulent Rikke Bohl Skjelborg og den forløbsbeskrivelsesansvarlige konsulent Maja Stegeager Kaltoft.
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.