Livmoderhalskræft, screening for (retningslinje)
Alle kvinder i Region Hovedstaden mellem 23 og 65 år tilbydes screening for livmoderhalskræft. Invitation af kvinderne foregår fra Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital via digital post eller almindelig post.
Ny screening jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger blev igangsat 4. januar 2021, hvor HPV-screening vil blive indfaset over en kort årrække. Gruppen af kvinder 30-59 år vil i den forbindelse modtage et screeningstilbud om cellebaseret screening (cytologi) eller HPV-screening (molekylær). Se fordeling i aldersgruppen til de to undersøgelser nedenfor under ”Indikation”.
Se også statusartikel i Ugeskrift for Læger (Differentieret implementering af HPV-baseret screening i dansk livmoderhalskræftscreening, 28/02-2022).
Ved screening undersøges en celleprøve fra livmoderhalsen for enten celleforandringer og/eller HPV.
En celleprøve fra livmoderhalsen kan ikke bruges som led i en undersøgelse af kvinder med symptomer fra underlivet. I disse tilfælde henvises til gynækologisk speciallæge.
Hvis kvinden ikke reagerer på invitationen, så modtager hun en ny efter 3 måneder og endnu én efter yderligere 3 måneder. Med 2. rykker modtager kvinden tilbud om enten en celleprøve taget hos egen læge eller en HPV-hjemmetest. Reagerer kvinden ikke på invitation eller rykkere modtager hun en ny invitation efter 3 år eller 5 år, afhængig af alder.
Foruden ovenstående modtager kvinder i Region Hovedstaden der ikke har deltaget i screeningen gennem et helt interval inklusiv 2 erindringsbreve, tilbud om HPV hjemmetest som alternativ. Hjemmetesten tilbydes også kvinder med fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse i samråd med egen læge. For den sidste gruppe gælder at kvinden eller lægen kan kontakte AHH-Patologi, afs. 134, Hvidovre Hospital for fremsendelse af HPV hjemmetest kit.
Indikation for celleprøve
- 23-29 år screening hvert 3. år, cytologi
- 30-49 år, lige fødselsdato, screening hvert 3. år, cytologi
- 50-59 år, lige fødselsdato, screening hvert 5. år, cytologi
- 30-59 år, ulige fødselsdato, screening hvert 5. år, HPV-test
- 60-64 år afsluttende screeningsundersøgelse, HPV-test
- Kontrol af uegnet prøve
- Kontrol af celleforandringer
- Kontrol af HPV-positiv hjemmetestprøve
Indikation for HPV hjemmetest
- Tilbud med 2. rykker, 6 måneder efter invitation, kvinder 23-64 år
- Kvinder 23-49 år, ikke screenet i mere end 4 år
- Kvinder 50-64, ikke screenet i mere end 6 år
- Kvinder med specielle forhold der besværliggør ordinær prøvetagning fx kvinder med fysiske og/eller psykiske handikap, kvinder der har været udsat for seksuelle overgreb, og kvinder indsat under kriminalforsorgen. Andre forhold kan også gøres gældende.
Tilmelding og framelding
Alle kvinder kan fravælge undersøgelsen midlertidig eller permanent på www.sundhed.dk
Ønsker kvinden igen at blive tilmeldt screeningsprogrammet, foregår dette ved telefonisk henvendelse til Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital: 3862 2134.
Hvor kan lægen se prøvesvar?
Som prøvetagende læge kan man se kvindens tidligere screeningsundersøgelser i Patobank via Laboratoriesvarportalen i WebReq eller på sundhed.dk mhp, at undgå prøver taget uden for screeningsprogrammet. Der er ingen ekstra forebyggelseseffekt forbundet med prøver taget uden for de anvendte intervaller.
Det understreges, at hvis der ikke påvises HPV, har testen samme sikkerhed med 5 års interval som en celleundersøgelse (cytologi) hvert 3. år.
For HPV-hjemmetest har Sundhedsministeriet (2021) besluttet, at kun prøver hvor der påvises HPV automatisk sendes i kopi til egen læge.
Ved screeningsundersøgelse forekommer såvel falsk positive som falsk negative svar. Det er derfor vigtigt, at kvinderne henvender sig ved symptomer på livmoderhalskræft fx kontaktblødning.
Hvem skal ikke have taget en celleprøve
- Gravide
- Kvinder med symptomer fra underlivet
- Menstruation er ikke at betragte som et symptom, men vi fraråder stadig at tage en celleprøve under menstruation, da det kan vanskeliggøre bedømmelsen af celleprøven og give unødig anledning til falsk positive prøvesvar.
- Kvinder med total hysterektomi pga. benigne tilstande
Prøvetagning
Ved klinisk mistanke om infektion bør kvinden behandles inden prøvetagning.
Ved prøvetagning benyttes en kombibørste Cervex-Brush Combi, som drejes to fulde omgange med uret i cervikalkanalen.
Børstehovedet skubbes herefter ned i SurePath beholderens STØRSTE åbning, og låget skrues helt fast på. Stregkodelabel anbringes vandret på beholderen således, at den dækker den fortrykte QR kode. Se også medfølgende instruktionsbrev der leveres med bøtterne.
SurePath beholderen anvendes til både HPV-test og cytologi.
Se i øvrigt vejledning i prøvetagning i Månedsskrift for praktisk lægegerning, årgang 85, side 1391-1401 eller tidligere vejledning udsendt fra patologiafdelingen april 2015.
Celleprøver sendes til Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital.
Afdelingen benytter WebReq.
Supplerende HPV-test efter abnormt fund i celleprøve
På baggrund af resultatet af screeningsprøven vurderer Patologiafdelingen, om der er indikation for en supplerende HPV-test (ved cytologi-screening) eller supplerende cytologitest (ved HPV-screening) og udfører denne på det allerede fremsendte materiale. Vurderingen omkring supplerende analyse følger SST's anbefalinger samt algoritme fra Den Nationale Styregruppe for livmoderhalskræftscreening.
Resultatet af supplerende undersøgelser vil fremgå af det samlede patologisvar sammen med en opfølgningsanbefaling.
Indikationerne for supplerende HPV-test er som følger:
Patologi og gynækologi
- Kvinder ≥30 år, hvor celleprøven viser ASCUS
- Kvinder ≥30 år, hvor celleprøven viser LSIL for 2. gang ved 6. mrd kontrol
- Kvinder <30 år hvor cytologien viser ASCUS eller LSIL for 2. gang ved 6 mrd. kontrol
- Kvinder med første celleprøve efter keglesnit
- Afsluttende screeningundersøgelse 60-64 år
Man skal ikke foretage HPV-test forud for HPV-vaccination.
For kvinder <30 år indføres, at der udføres supplerende HPV-test ved gentagen ASCUS eller gentagen LSIL. Dette gøres for at undgå unødige lange kontrol forløb for ASCUS eller LSIL.
Hvis kvinden er fyldt 60 år og er indkaldt til screening, vil der blive foretaget primær HPV-test på det fremsendte materiale. Hvis der ikke påvises HPV afsluttes kvindens screeningsforløb.
Påvises der HPV foretages udredning efter skema.
Supplerende cytologiundersøgelse ved påvisning af HPV
Jf. screeningsalgoritmen for kvinder 30-59 år, suppleres alle prøver med påvist HPV med en cytologiundersøgelse. Det er det samlede diagnostiske resultat af begge undersøgelser der betinger henvisning til opfølgning. Den supplerende cytologiundersøgelse foretages automatisk af patologiafdelingen, og rekvirenten skal ikke foretage sig noget desangående.
Kvinder med påvist HPV og svære celleforandringer henvises til gynækolog mhp at få taget vævsprøver fra livmoderhalsen, kaldet KBC (Kolposkopi, Biopsitagning og Cervixskrab).
Kvinder med påvist HPV med genotyperne HPV16, 18, 31, 33 og 52 og celleforandringer uanset karakter henvises til KBC.
Kvinder med påvist HPV og med normale celler eller lette celleforandringer med andre HPV-genotyper, bliver i ny HPV-screening henvist til gentaget prøve om 12 måneder.
Svar på screeningsprøven
Svaret på screeningsprøver fremsendes direkte til kvinden i e-Boks og til den rekvirerende læge, der har ansvaret for at følge op på prøvesvar. Kvinden vil også kunne se det fulde patologisvar på www.sundhed.dk. Anbefalinger om evt. opfølgning vil altid fremgå af patologisvaret.
Svar på HPV-Hjemmetest
Svar på HPV hjemmetest fremsendes til kvinden selv både i digital post, og med kopisvar til egen læge hvis der påvises HPV ved hjemmetesten. Anbefalinger om evt. opfølgning vil altid fremgå af patologisvaret.
Indikationerne for supplerende cytologi undersøgelse
For kvinder 30-59 år med påvist HPV i screeningsprøven udføres supplerende cytologi undersøgelse.
For kvinder ≥60 år udføres supplerende cytologi undersøgelse for alle screeningsprøver hvor der påvises HPV, for andre HPV-genotyper end HPV16 og/eller HPV18.
EDIFACT-meddelelse vedr. manglende opfølgning
Den prøvetagende læge modtager automatisk en EDIFACT meddelelse fra Patologiafdelingen vedr. kvinder med celleforandringer eller uegnet celleprøve, der ikke er fulgt op, som anbefalet i patologisvaret.
For kvinder, med HPV påvist i Hjemmetest, understøtter Patologiafdelingen opgaven med at sikre korrekt opfølgning af positive prøvesvar ved at sende de pågældende kvinder EDIFACT meddelelse direkte via digital post. Opfølgningsanbefalingen efter HPV positive Hjemmetest er, at kvinden skal have foretaget en cervix cytologisk prøve hos egen læge.
Det er i den forbindelse vigtigt at journalføre, hvad der er aftalt med kvinden vedrørende opfølgning.
Prøver uden endocervikale celler er ikke uegnede med mindre, det er en kontrolprøve.
Bethesda nomenklatur: Patologi og gynækologi
1. Forandringer i pladeepitelet:
ASCUS: atypiske pladeepitel celler af ukendt betydning
ASCH: atypiske pladeepitel celler, muligt HSIL
LSIL: let grad af pladeepitel forandringer
HSIL: svær grad af pladeepitel forandringer
Planocellulært karcinom
2. Forandringer i cylinderepitelet:
AGC: atypiske cylinderepitel celler
AIS: adenokarcinom in situ
Adenokarcinom
Styregruppen for screening for livmoderhalskræft i Region Hovedstaden.
Godkendt på møde i samarbejdsudvalget for almen praksis den 28. februar 2023.
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.