Brystkræft
Kriterier for henvisning til pakkeforløb for brystkræft
Henvis til pakkeforløb ved fund af ét eller flere af nedenstående:
- Palpatorisk suspekt tumor*
- Nytilkommen papilretraktion
- Nytilkommen hudindtrækning
- Papil-areolaeksem/ulceration (obs. Mb. Paget)
- Klinisk suspekte aksillære lymfeknuder
- Billeddiagnostisk suspekt forandring (eks. fund ved mammografiscreening, snitbillede diagnostik eller hos privat praktiserende radiolog)
- Søgen efter primær tumor (bioptisk verificerede aksilmetastaser)
Vær særlig opmærksom på gravide og ammende med ovenstående symptomer. Mænd med blodig eller klar sekretion fra papillen og palpatorisk suspekt tumor vil også blive visiteret til pakkeforløb.
*En palpatorisk suspekt tumor er typisk hård, irregulært afgrænset og fikseret til omgivende væv, hud eller fascie. Enhver nyopdaget tumor hos postmenopausale kvinder må opfattes som suspekt for malignitet.
Håndtering af recidiv og ny primær brystkræft
Henvis til opfølgende afdeling ved symptomer på recidiv.
Henvis til pakkeforløb ved mistanke om nyopstået brystkræft, der opfylder kriterierne.
Kontakt til rådgivningsfunktionen
Rådgivningsfunktionen er et tlf. tilbud, der er opdelt i 10 organ-/sygdomsspecifikke faglige specialistrådgivningsfunktioner. Dermed kan almen praksis hurtigt komme i kontakt med en speciallæge med specifikt kendskab til det fagområde, der ønskes rådgivning eller sparring indenfor. Henvendelsen besvares af speciallægen indenfor 15 min. Specialistrådgivningsfunktionen kan kontaktes på hverdage i tidsrummet 8-15 på flg. Tlf. nr. vedr. kræftpakkeforløb for brystkræft: 3869 7750.
Følgende skal IKKE henvises til pakkeforløb for brystkræft
Patienter med palpatorisk benign tumor, hævede aksillymfeknuder uden kendt årsag eller blodig/ serøs sekretion og kvinder med vedvarende (≥ 3 mdr.) fokal mastalgi (mindre end en kvadrant) henvises til Afdelingen for Brystundersøgelser og indkaldes til udredning inden for 1 måned.
NB! Send ikke til CVI men benyt en henvisning til billeddiagnostik (ref02).
- Kvinder med mammografiønske, kontrol efter puerperal mastit/absces, start af HRT i klimakteriet, diffus mastalgi, nytilkommen fokal mastalgi, kankrofobi og planlagt kosmetisk operation. Denne patientkategori modtages ikke på afd. for brystundersøgelser, men kan ved behov henvises til prakt. radiologer.
- Patienter med familiær disposition henvises til udredning i Klinisk Genetisk regi, før de indgår i kontrol iht. DBCG’s retningslinjer.
OBS. En screeningsundersøgelse er ikke tilstrækkelig, hvis der er symptomer fra brysterne, hvorfor patienten skal sendes til klinisk mammografi på Afdelingen for Brystundersøgelser.
Kvinder med palpabel tumor skal ikke sendes til udredning på privatklinikker, men direkte til Afdelingen for Brystundersøgelser. Af hensyn til visitationen er oplysninger om objektive fund afgørende.
Efter indførelse af systematisk brystkræftscreening for kvinder mellem 50 og 69 år i hele regionen henstilles til, at asymptomatiske kvinder i målgruppen ikke henvises til mammografi.
Regionen indskærper, at den ikke giver refusion til undersøgelse af kvinder i screeningspopulationen uden symptomer fra brystet.
Kvinder i alderen 50 – 69 år, som ikke har symptomer fra brysterne eller armhulerne, tilbydes i Region H alene mammografiscreening via brystkræftscreeningsprogrammet.
Læs mere om brystkræftscreening her
Brystkræft er uhyre sjældent optrædende hos kvinder under 30 år, og de fleste henviste kan afsluttes uden billeddiagnostik.
Mænd følger de samme retningslinjer som kvinder og henvises til mammaradiologisk afd. ved mistanke om brystkræft. Langt de fleste mænd med knude i brystet har gynækomasti.
Se evt. forløbsbeskrivelsen for gynækomasti
Henvisning og visitation til pakkeforløb for brystkræft
Henvisningen sendes som en dynamisk henvisning/pakkehenvisning, som derved sendes ikke til CVI men som en henvisning til billeddiagnostik (ref02) direkte til mammaradiologi.
Henvisningen bør indeholde
Diagnose ”Brystkræft obs. pro.”
Årsagen til at kvinden henvender sig
Af henvisningen skal fremgå, hvilke symptomer der giver mistanken
Beskrivelse af palpation af mammae og aksiller
Beskrivelse af evt. hud- eller areolaforandringer
Dispositioner
Medicinforbrug
Sagt til patienten (NB! Fortæl kun om pakkeforløb, hvis symptomerne tyder på brystkræft, jf. ovenst.)
Comorbiditet
Patientens tlf. nr.
Pt. må af lægen være orienteret om mistanken om brystkræft
Henvisningen markeres ”Særlig forhold”.
SST-vejledning for pakkeforløb for brystkræft
Patienterne henvises uanset optageområde til:
Afdelingen for Brystundersøgelser
Gentofte Hospital
Visitationssygeplejersker
Tlf.: 3867 7775
Telefontid: 8 – 15
Lokationsnummer: 5790002516597
NB! Vælg henvisning til Afdeling for Brystundersøgelser
Vær opmærksom på
Gynækomasti
Gynækomasti skal for optageområde Byen og Syd henvises til udredning på Rigshospitalet på Klinik for vækst og reproduktion og for optageområde Midt og Nord til Medicinsk Afdeling O, Endokrinologisk Afsnit, Herlev og Gentofte Hospital, Herlev Matriklen. Operation for gynækomasti foretages på de plastikkirurgiske afdelinger og henvises dertil.
Kvinder med mistanke om absces i ammeperioden
Kvinder der mistænkes for at have mamma absces i ammeperioden skal henvises til den obstetriske afdeling, hvor de hører til i henhold til visitation for fødsler, det vil sige normalt der hvor de har født. Dette gælder i hele Region Hovedstaden. Behandlingen vil typisk være antibiotika og punktur/drænage.
Godkendt i SFR for mammakirurgi
KAP-H ved praksiskonsulent Fie Bøgelund og den forløbsbeskrivelsesansvarlige konsulent Maja Stegeager Kaltoft
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.