Svangreomsorg
Svangre- og vandrejournalen bør sendes som pdf-fil til henvisninger til Central visitation for Fødsler (CVF). Lokationsnummer til CVF 5790002512353 undtagen for Bornholm hvor henvisning med vedhæftede pdf-fil af svangre- og vandrejournal sendes til Bornholms Kirurgisk overafdeling 5790000194209.
- Ved usikker termin er det egen læge, som skal henvise til en terminsskanning hos en prakt. gynækolog.
- Afvent ikke prøvesvar, da de tilgår afdelingen direkte.
- Gravide, der har et erstatnings CPR nr, skal ikke have taget blodprøver. Afdelingen tager dem.
- Husk at ajourføre FMK – slet blandt andet p-piller, fertilitetsmedicin mm
- Rhesustiter (RH-neg) som bliver taget i almen praksis ved 2.grav.us. bliver vurderet ved jordmoderkonsultationen i uge 28.
Fremskyndet eller særlig obstetrisk kontrol
- Her sendes en henvisning til CVI. Husk at anføre diagnose.
Patienter med hypertension, der planlægger graviditet, skal have behandlingen omlagt til methyldopa, som er afregistreret og en generel udleveringstilladelse på præparatet, som kan anvendes til alle patienter i din praksis i behandling med methyldopa, kan søges. Den skal fornyes årligt.
Kvinder med essentiel hypertension eller tidl. svær præeklampsi skal visiteres til tidlig samtale i svangreambulatoriet mhp på information og evt start af profylaktisk magnylbehandling inden 16. gestationsuge. Kvinder med essentiel hypertension, tidl. svær eklampsi, intrauterin væksthæmning og ægdonerede kan via egen læge startes i behandling med tbl. Magnyl® 150 mg x 1 (nocte) fra uge 9-12.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorgen
Der er tilbud om 3 graviditetsundersøgelser hos egen læge: 1. i uge 6 – 10, 2. i uge 25, 3. i uge 32, samt 8 ugers undersøgelsen.
Yderligere er der tilbud om 2 ultralyds undersøgelser: 1. trimesterskanning (nakkefold) i uge 11 – 14 med doubletest i uge 8 – 14 og 2. trimesterskanning (misdannelsesscanning) i uge 20 – 22, samt 4 -7 jdm.konsultationer.
Den prakt. læge opfattes som gennemgående fagperson med kontinuitet i relation til den gravide og familien.
1. graviditetsundersøgelse uge 6 – 10
Kvinden og hendes partner får generel information om rettigheder ifm graviditet og fødsel, herunder om muligheder for valg af fødested. Vandre- og svangrejournaler udfyldes med det forventede graviditetsforløb, sundhedsvæsenets tilbud bl a prænatal diagnostik og rådgivning, grundig anamnese samt oplysninger om forbrug af medicin, tobak, alkohol og rusmidler. Samtlige punkter udfyldes. Et minus i et felt giver meget mere information end et tomt felt. Hvis svangre-/vandrejournalen printes ud sendes kun én side af hver til CVF.
Den gravide informeres om:
Kost: grønt og frugt 6/dag, groft og magert generelt, ½- l mælk/500 mg calcium dgl.
Kosttilskud: folinsyretilskud 400 mikgr til 12. uge, jerntilskud 40 – 50 mg dgl. fra uge 10, D-vitamintilskud 10mik.gr. dgl. – husk vitamin D-status hos mørklødede eller tildækkede.
Den gravide kan vælge at tage folsyre og D-vitamin som separate tilskud, eller hun kan vælge en multivitamin-mineralpille til gravide.
BT: > 140/90 henvises til fødeafd.
GDM: Der udføres OGTT af svangreambulatoriet (eller evt e.l. i Nord) ved tidl. gestationel diabetes (GDM), BMI > 27, PCOS, gemelli, fam. disp. til type 1 og 2 DM hos den gravides bedsteforældre, forældre, søskende og børn, tidlig fødsel af barn > 4,5 kg og glukosuri (+1) i graviditet. Gravide, som har haft GDM i graviditeten, bliver informeret om, at de via egen læge bør have taget en HbA1c ca. 6 måneder efter fødslen - og derefter én gang om året (resten af livet).
Vægtstigning
BMI Vægtstigning i Kg
< 18.5 13 – 18
18.5 – 24 10 – 15
25 – 29.9 8 – 10
> 30 6 – 9
Vægt, højde og BMI bør altid fremgå, - også når den gravide er normalvægtig.
Blodprøver
Der tages 1 EDTA-glas 6 ml., som blodbanken undersøger for blodtype + irregulære blodtypeantistoffer og den gravide tilbydes screening for HIV, hepatitis B og WR.
Gravide fra:
- Afrika (gravide fra primært områder syd for Sahara samt afroamerikanere)
- Middelhavslandene (Portugal, Spanien, Italien, Balkanlandene, Grækenland, Tyrkiet, Syrien, Libanon, Israel, Ægypten, Libyen, Tunis, Marokko og Algeriet)
- Mellemøsten (ovenstående lande samt Jordan og landene på den Arabiske halvø)
- Iran
- Irak
- Indien
- Afghanistan
- Pakistan
- Kina
- Sydøstasien (sydlige Kina, Cambodia, Laos, Burma, Vietnam, Thailand, Malaysia, Filippinerne)
- Oceanien (Java, Borneo, Sumatra, New Guinea og omkringliggende øer)
tilbydes hurtigst muligt screening for hæmoglobinopati.
Søges i WebReq som hæmoglobinopati. Screening foretages kun én gang i livet (hvis det er muligt at fremskaffe oplysninger om tidligere svar). Hvis MCV er mindre end 78 er der risiko for at de kan lide af thalassæmi (seglcelleanæmi er meget sjælden i disse områder).
Det anbefales ikke at screene generelt for diverse infektionssygdomme, men undersøge ved eksposition eller sygdomstegn. Gravide født efter 1974 spørges om MFR-vaccination.
Urin
Til at stille diagnosen atypisk bakteriuri kan stix ikke benyttes. Her dyrkes for asymptomatisk bakteriuri enten i praksis eller på KMA. Hvis det udføres i almen praksis og er positiv fremsendes urinen til typebestemmelse på KMA. Asymptomatisk bakteriuri kræver 2 dyrkninger med min 24 timers interval – før behandling.
Ved fund af GBS (gruppe-B streptokokker), gives 1 uges behandling med penicillin 1 mio IE x 3 (erytromycin ½ g x 3 i 1 uge ved penicillinallergi) og fødestedet orienteres automatisk via Sundhedsplatformen, og det påføres vandrejournalen mhp. i.v. penicillin under fødslen. Undlad kontroldyrkning.
Ved henvisning tages stilling til:
Behov for primær henvisning til obstetrisk speciallæge ved kroniske sygdomme, risiko for eller tidligere komplikationer under graviditet og fødsel, graviditets- og fødselsforløb afvigende fra det normale og psykosociale problemer, og
Samlet vurdering af ressourcer og risici
Psykosociale problemstillinger for den gravide/parret kan med fordel påføres her. Og tilsvarende hvis der er eller har været problematikker med rusmidler eller alkohol. Dette medvirker til en korrekt visitation, og sikre en tidlig indsats.
Vurdering af niveau i svangre- omsorgen i samarbejde med jdm. + obstetriker
- Niveau 1: Basalt tilbud ved graviditet uden øget risiko.
- Niveau 2: Udvidet tilbud, der kan varetages af fagpersoner, der arbejder inden for svangreomsorgen, fx rygning, overvægt.
- Niveau 3: Udvidet tilbud involverende tværfagligt/tværsektorielt samarbejde med andre faggrupper.
- Niveau 4: Samarbejde med specialiserede institutioner i komplicerede problemstillinger, fx gravide med rusmidler, svære psykiatriske og psykosociale problemer.
Niveau afkrydses i konklusionen.
Husk underretningspligten, Serviceloven §153, hvor personer med offentlige hverv har pligt til at underrette kommunen, hvis der er formodning om, at forholdene hos de vordende forældre vil give barnet vanskeligheder efter fødslen.
Der er frit sygehusvalg, så ønsket fødested bedes anført, selv om ønsket ofte ikke kan opfyldes, fordi der ikke er plads.
Ved misbrug er oplysning om hvad og hvornår vigtige aht visitation til Familieambulatorierne (HVH og NOH), som i øvrigt også tager sig af sårbare.
2. graviditetsundersøgelse uge 25
Vurdering af den gravides almene trivsel og risikoopsporing af komplikationer. Samtalen samler - alt efter relevans - op på emner som arbejdsmiljø, parrets samliv og familiedannelsen, muligheder for barselsorlov, samt evt. reaktioner på graviditeten og det at blive forældre.
Hos Rhesusnegative gravide tages blodprøve med 2 EDTA-glas (lilla prop): 6 ml. + 3 ml med den gravides CPR nr. på begge glas.
Det ene glas til antistofbestemmelse hos mor, det andet til blodtypebestemmelse af foster.
Blodbanken sender svaret til fødestedet, som har ansvar for indkaldelse af den gravide til behandling med anti-D, hvis fosteret er Rhesus-positiv. Er fosteret Rhesus-negativ foretages ikke yderligere.
Egen læge får også svar på blodprøven til orientering.
3. graviditetsundersøgelse uge 32
Vurdering af den gravides almene tilstand, bl.a. behov for aflastning, forventninger til fødsel og barselsperiode. Information om kontakt med fødested ved bl.a. mindre liv og plukkeveer
Vurdering af fosterets vækst og trivsel – risikoopsporing af obstetriske komplikationer som intrauterin væksthæmning, præeklampsi, diabetes og truende for tidlig fødsel.
Samtale om den første tid efter fødslen, genoptagelse af seksuallivet og forventninger til partneren og den gravides roller under fødslen og i barselsperioden
Information om 5 ugers børneundersøgelse og 8 ugers efterfødselsus.
Central Visitation Fødsler
Gentofte Hospital
Gentofte Hospitalsvej 4, 2. sal
2900 Hellerup
Lokationsnr 5790002512353
SST's anbefalinger for svangreomsorg
Link til bestilling af nakkefoldsskanning
Psykiatrisk telefonrådgivning vedr gravide
Gravide og barslende med psykisk sygdom
Godkendt i SFR for gyn-obs.
Praksiskonsulenterne Morten Lund NOH, Lotte Cajus Pedersen HGH, Mette Hvidtved Andersen AHH, Signe Vindfeld RH og Bjørn Perrild, faglig redaktør KAP-H.
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.