Prækonceptionel rådgivning
Formålet med svangreomsorgen er bl.a. så tidligt som muligt at opspore potentielt truende tilstande hos mor og foster.
I en række situationer er det relevant at give sundhedsfaglig vejledning og kortlægge evt. risikofaktorer, allerede før graviditeten er indtrådt.
Den praktiserende læges forudgående kendskab til kvinden giver gode muligheder for rådgivning forud for en planlagt graviditet.
Forløb i almen praksis i samarbejde med relevante ambulatorier
Prækonceptionel rådgivning er især relevant i forbindelse med:
Somatiske tilstande
Hypertension, epilepsi, diabetes mellitus, kroniske behandlingskrævende smertetilstande, inflammatoriske tarmsygdomme, AK-behandling eller koagulationsforstyrrelser, hjertesygdomme og thyreoidealidelser som alle helst skal være velregulerede m.h.t. nødvendige ændringer og reguleringer af den medicinske behandling under hensyn til fosterets vækst og påvirkning.
Alvorlige komplikationer i tidligere graviditeter, hvor der er tvivl om, hvorvidt en ny graviditet kan være helbredstruende for kvinden. Gentagne spontane aborter i 2. trimester eller ekstremt præterme fødsler.
Psykiatriske tilstande
Skizofreni, depressioner, bipolære tilstande, spiseforstyrrelser (obs. undervægt), OCD, svære personlighedsforstyrrelser:
Der er øget risiko for forværring af tilstanden. Det anbefales, at ønsket om graviditet i disse situationer vurderes grundigt og respektfuldt sammen med kvinden og eventuelt hendes partner
med udgangspunkt i både hendes sygdomsmæssige, behandlingsmæssige og sociale situation, herunder forældreevne. Der findes et tilbud om vejledning på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, afdeling Glostrup.
Udviklingshæmmede
Grundig, konkret rådgivning om betydningen af at skulle være forældre, krav til forældreevne og information om barnets tarv, herunder muligheden af evt. anbringelse uden for hjemmet.
Forekomst af genetisk betingede sygdomme i familien, herunder konsanguinitet
Ved forekomst af arvelig sygdom i familien eller hvis man ikke ved om en sygdom evt. kan være arvelig kan man med fordel informere parret om muligheden for genetisk rådgivning før parret påtænker graviditet og henvise parret til genetisk rådgivning på klinisk genetisk afdeling før graviditet. Dette er vigtigt, da man ikke altid kan nå at foretage udredningen i det tidsvindue, hvor der er mulighed for prænatal diagnostik og evt. efterfølgende intervention i graviditeten.
Medicin
Eventuelle ordinationer optimeres i forhold til graviditet.
Arbejdsmiljøpåvirkninger
Fysiske, kemiske og biologiske faktorer med mulighed for henvisning til Arbejdsmedicinsk Klinik, BBH, for vurdering af risiko.
Rusmidler
Misbrug af medicin, alkohol og narkotika, som kvinden opfordres til at få behandlet, inden evt. graviditet planlægges både a.h.t. foster og den gravide.
Livsstilsfaktorer
Tobak: Kvinden opfordres til rygestop evt. med støtte fra egen læge eller henvisning til kommunale tilbud SOFT.
Alkohol: Information om alkohols fosterskadelige påvirkning uden sikker kendt nedre grænse, hvorfor kvinden opfordres til at ophøre med alkohol evt. med støtte fra egen læge eller henvisning til kommunale tilbud SOFT.
Motion: Råd om dgl. motion ½ - 1 time.
Overvægt, mangelfuld kost: Kvinden informeres om risiko ved overvægt i relation til både opnåelse og bevarelse af graviditet, komplikationer i graviditet og ved fødsel samt påvirkning af foster. Kvinden tilbydes støtte til vægttab hos egen læge eller kommunalt tilbud.
Vaccinationer
Opfølgning af manglende vaccination, fx MFR.
Drøftelse af HPV vaccination.
Variceller
98 % af kvinder født og opvokset i DK har haft variceller, mens kun 50 % af kvinder født og opvokset i troperne har haft det. Spørg derfor, om der har været skoldkopper. Der kan eventuelt tages immunstatus og seronegative kan vaccineres prækonceptionelt (for egen regning).
Det er ikke indiceret at foretage immunstatus vedr. CMV, toxoplasmose eller listeria.
Se forløbsbeskrivelse om virus og gravide
Folinsyre
Rådgivning om folinsyretilskud.
Normalt 400 mikrogram dgl. fra min 4 uger før konception planlægges og de første 12 uger af graviditeten. Tilskud med høj dosis folinsyre (5 mg/dag) anbefales til kvinder, som tidligere har fået påvist et foster med anencefali eller spina bifida eller har født et barn med neuralrørsdefekter, har det selv, eller har tilfælde med neuralrørsdefekter i nærmeste familie.
Ref.: Sundhedsstyrelsen: Anbefalinger for svangreomsorgen
Lægehåndbogen
Godkendt i SFR for gynækologi og obstetrik
Praksiskonsulenterne Morten Lund NOH, Lotte Cajus Pedersen HGH, Mette Hvidtved Andersen AHH, Signe Vindfeld RH og Bjørn Perrild, faglig redaktør KAP-H
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.