Forbrændinger
1. grads forbrænding. Minder om solskoldning, huden er rød og smertende uden sår eller blærer. Kun de yderste lag af overhuden er beskadiget.
Behandling: ingen ud over skylning med koldt vand straks efter skaden er sket.
2. grads forbrænding. Huden danner blærer, som kan briste. Under disse er der en fugtig, lyserød eller lidt mørkere rød sårflade. Er smertefuldt.
Man skelner mellem overfladisk 2. grads forbrænding og dyb 2. grads forbrænding.
Det er ofte vanskeligt umiddelbart at skelne mellem disse to typer, men der er væsentlige forskelle.
- Overfladisk 2. grads forbrænding: Overhuden og det allerøverste lag af læderhuden er beskadiget. Kræver lægelig behandling, medmindre det drejer sig om mindre områder. Heler i løbet af to uger og efterlader ingen – eller næsten ingen ar.
- Dyb 2. grads forbrænding: Vævsbeskadigelsen går dybere ned i læderhuden. Kræver altid lægelig behandling. Heler ikke inden for 14 dage. Operation er praktisk talt altid nødvendig. Efterlader altid varige, synlige ar, især hvis de får lov til at hele af sig selv
3. grads forbrænding. Det forbrændte område er oftest hvidligt, gulligt eller rødbrunt med koagulerede vener og tørt på overfladen. Det kan være hårdt og næsten føles som pap.
Ikke særlig smertende. Vævsødelæggelsen omfatter alle hudens lag og kan gå ned i det underliggende væv.
Kræver altid lægelig behandling. Operation er altid nødvendig, og patienten skal henvises til videre plastikkirurgisk behandling, medmindre det er små områder.
Forløb i almen praksis og i specialist regi
For at sikre vejledningen hele tiden er “up to date” har vi (SFR Plastikkirurgi og den Kirurgiske resortgruppe i Region H) valgt at henvise direkte til klinikkens brandsårsvejledning: http://brandsaar.dk/
Man kan også her downloade et overskueligt lommekort til brandsårsbehandling.
Tetanusprofylakse efter gældende regler.
Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling ser gerne ALLE patienter med brandsår på hænderne (medmindre det er rene bagateller), da håndens funktion er meget vigtig, og funktionen kan optimeres ved hurtig og korrekt behandling.
Forløb i kontrolfasen
Patienten instrueres i:
- at bevæge fingrene frit, altså brug hænderne, knyt og elever hånden.
- at smertestillende håndkøbsmidler kan anvendes.
Ved specielt håndforbrændinger er det vigtigt at vurdere om der er behov for incisioner/eskarotomier pga. kompromitteret cirkulation. Ved cirkulære og/eller dybe forbrændinger kan der ses iskæmi af fingrene (smerter, nedsat kapillærrespons, kolde fingre mm). Ved iskæmi skal der laves eskarotomier af huden for at få blod ud til det lidende område.
Varighed af behandlingen
14 dage - herefter transplantation af ikke helede områder, hvilket foregår på RH.
Patienten eller pårørende gives besked af skadelægen om at bestille tid ca. 10-14 dage efter hos egen læge eller Klinik for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling, ambulatorium 3004, RH, tlf. 3545 2609 kl. 9-15, fredag kl. 9-14.
Lægehåndbogen om Brandskader
Revideret og godkendt i SFR i plastikkirurgi
Peter Søttrup, praksiskonsulent
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.