Tvangsindlæggelser, voksne og unge fra 15 år
Lovgrundlag
Psykiatrilovens §5: Tvangsindlæggelse må kun finde sted, såfremt patienten er sindssyg eller befinder sig i en tilstand, der ganske må ligestilles hermed, og det vil være uforsvarligt ikke at frihedsberøve den pågældende med henblik på behandling, fordi:
- udsigten til helbredelse eller en betydelig og afgørende bedring af tilstanden ellers vil blive væsentlig forringet (helbredsindikation/gule papirer) eller
- den pågældende frembyder en nærliggende og væsentlig fare for sig selv eller andre (fareindikation/ røde papirer).
Det er lægens pligt først at søge at opnå patientens samtykke til frivillig indlæggelse. Hvis patienten ikke ønsker frivillig indlæggelse, skal vedkommende informeres om påtænkt tvangsindlæggelse. Lægen er lige så forpligtet til at tvangsindlægge en person, der opfylder kriterierne herfor, som til at undgå tvangsindlæggelse af en person, der ikke opfylder kriterierne.
Patienter mellem 15-17 år kan selv give informeret samtykke til behandling (herunder indlæggelse), men forældremyndighedens indehavere skal som udgangspunkt have information og inddrages i den mindreåriges stillingtagen. Tavshedspligt over for forældremyndighedens indehavere kan dog være nødvendig ved afgørende hensyn til patienten. For alle patienter over 15 år vil der være tale om tvang, hvis patienten ikke giver samtykke.
Hvis den praktiserende læge af patientens pårørende, øvrige behandlere eller politiet kontaktes mhp. at vurdere en patients tilstand, har lægen pligt til at foranledige at patienten bliver vurderet ift. sin psykiske tilstand med hjælp fra politiet hvis tilstanden berettiger hertil. Er det ikke muligt for den praktiserende læge at få kontakt til patienten, kontaktes politiet, som da er forpligtiget til at finde patienten evt. gennem efterlysning.
Lægen må ikke være inhabil eller være tilknyttet til afdelingen, som patienten indlægges på.
Psykiatrisk akutberedskab
Hvis den praktiserende læge skønner, at henvendelsen er akut og i øvrigt opfylder betingelserne beskrevet i psykiatriloven for tvangsindlæggelse, så har den praktiserende læge mulighed for at kontakte Psykiatrisk akutberedskab.
Ved akut forstås en psykotisk patient, eller en tilstand sidestillet hermed, som har et uopsætteligt psykiatrisk behandlingsbehov inden for 24 timer, hvor vedkommende grundet sin psykiske tilstand ikke er i stand til at opsøge den fornødne hjælp – eksempelvis henvende sig i en psykiatrisk akutmodtagelse.
Psykiatrisk akutberedskab kontaktes via Vagtcentralen, telefonnummer: 38 69 89 36, der formidler kontakt til vagthavende psykiater. Følgende oplyses til Vagtcentralen:
- Patient cpr. nr.
- Kontaktårsag
- Adressen hvor patienten opholder sig
Telefonnr. til praktiserende læge, som psykiateren kan ringe tilbage til.
Der sendes ikke henvisning til CVD-psykiatri.
Hvis der er tale om et livstruende behov for en her og nu respons, så kontaktes 1-1-2.
Tvangsindlæggelse uden assistance fra Psykiatrisk akutberedskab
Lægeerklæringen
Når indikationen for tvang er stillet efter undersøgelse af patienten og denne er informeret om den påtænkte tvangsindlæggelse, udfærdiges lægeerklæring (gule eller røde papirer). Lægeerklæringen skal udfærdiges i lægmandssprog, så det af lægen anførte er forståelig for politiet. Lægeerklæringen skal indeholde en beskrivelse af patientens psykotiske symptomer med konkrete eksempler herpå, eks. beskrivelse af indholdet af hallucinationer, vrangforestillinger samt manglende sygdomsindsigt. Anamnesen skal indeholde kortfattet beskrivelse af tidligere psykiatrisk sygdomsforløb samt evt. tidligere tvangsindlæggelser. Det skal beskrives, hvorledes patienten er til nærliggende fare for sig selv eller andre (røde papirer) eller hvordan der ved manglende indlæggelse og behandling er udsigt til forringelse eller manglende bedring af helbredet (gule papirer).
Ved behov for råd og faglig vejledning kan der tages kontakt til psykiatriske bagvagt/overlæge
Liste over direkte tlf. nr. til de psykiatrisk bagvagter findes her
Endvidere skal de juridiske aspekter i erklæringen kontrolleres af den, politidirektøren har bemyndiget hertil (dette sker når lægeerklæringen er afleveret eller sendt til politiet).
Formidling af tvangsindlæggelsen
Det er politiet, der forestår tvangsindlæggelsen. Lægeerklæring for tvangsindlæggelse på helbredsindikation/gule papirer er gyldig i 7 døgn, og lægeerklæring på fareindikation/røde papirer er gyldig i 24 timer, således at politiet indenfor fristen skal have bragt patienten til indlæggelse på den psykiatriske afd. Af hensyn til de gældende frister er det vigtigt, at dato og klokkeslæt for undersøgelsen påføres lægeerklæringen.
Ved tvangsindlæggelse på fareindikation vil politiet ofte være til stede og transportere patienten til den psykiatrisk afdeling umiddelbart efter, at lægeerklæringen er udfærdiget og godkendt af den psykiatriske overlæge og af den, politidirektøren har bemyndiget hertil.
Den modtagende psykiatriske afdeling bør adviseres om den kommende indlæggelse, så de er klar til at modtage patienten.
Lægeerklæringen kan afleveres direkte til politi eller sendes til politiet via digital post eller via sikker mail.
Det er dog fortsat muligt at sende lægeerklæringen via fax. (vejledning og faxnumre: se Bilag 1)
Bilag 1: Vejledning i afsendelse af lægeerklæring via digital post
Attesten sendes via klinikkens e-Boks til den relevante politikreds.
- Vælg ”skriv ny post”
- Klik på ”vælg modtager” i ”Til”-feltet
- Skriv enten navnet på den pågældende politikreds eller klik på rullemenuen ”søg kategori” og vælg ”offentlige myndigheder/stat”->”Rigspolitiet” og vælg derefter den relevante Politikreds.
- Under den enkelte politikreds vælges hovedpostkassen.
- I emnefeltet skrives ”Tvangsindlæggelse”.
- Attestens ordlyd kan skrives i tekstfeltet eller vedhæftes som fil.
- Tryk på ”send”.
- Der kan evt. laves ledsagende opkald til vagtcentralen (114) for den relevante politikreds mhp. at sikre, at mailen modtages korrekt.
Ved behov for hjælp til at sende tvangspapirer med digital post kan man kontakte datakonsulenterne i Region Hovedstaden.
Hvis det ikke er muligt at sende digital post, kan der foreløbigt fortsat sendes via fax til de respektive politikredse.
Det skal dog forinden sikres, at der er en person klar til at modtage faxen (jf. databeskyttelsesloven).
Fax
Københavns Politi 35 21 00 84
Vestegnens Politi 43 86 14 40
Nordsjællands Politi 49 27 14 69
Bornholms Politi 56 90 14 00
Bilag 2: Tjekliste tvangsindlæggelse
- Kriterier for tvangsindlæggelse jf. Psykiatrilovens §5 skal være opfyldt.
- Tvangsindlæggelse skal være forud gået af en vurdering af patienten ved et fysisk møde mellem patienten og den attestudstedende læge.
- Patienten skal have frabedt sig frivillig indlæggelse.
- Patienten skal informeres om den påtænkte tvangsindlæggelse.
- Attesten skal skrives i lægmandssprog og skal indeholde en beskrivelse af de psykotiske symptomer med konkrete eksempler samt begrundelse for indlæggelse på fareindikation hhv. behandlingsindikation.
- Attesten skal påføres dato og klokkeslæt for undersøgelsen.
- Den modtagende psykiatriske afdeling bør informeres om, at der er udfærdiget tvangspapirer, og der kan konfereres med den pågældende afdelings psykiatriske bagvagt
- Attesten skal afleveres eller sendes til Politiet via e-Boks eller fax og kan ledsages af opkald til 114, der omstiller til vagtcentralen for den pågældende politikreds.
Forløbsbeskrivelsen er revideret af praksiskonsulent Marie Østerby, Psykiatri Center København ved Dina Stenborg Nordfors/Lone Baandrup og Politiet, juridisk specialkonsulent Tobias Berg.
Godkendt af SFR Psykiatri og SFR B&U-psykiatri
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.