ADHD, børn og unge
ADHD er kendetegnet ved kernesymptomerne hyperaktivitet, opmærksomhedsvanskeligheder og impulsivitet. Tilstanden er ofte kombineret med komorbiditet, som eksempelvis autisme, Tourettes syndrom, angst eller misbrug.
Dette kan medføre forskellige grader af funktionsnedsættelse fx indlæringsvanskeligheder og adfærdsforstyrrelser. Behandlingen er tværfaglig og den pædagogiske indsat fx i skolen er vigtig. I tilfælde med moderat til svær ADHD med påvirkning både i skole, hjemme og i fritiden kan medicinsk behandling, som er den eneste dokumenterede behandling af kærnesymptomerne, komme på tale.
Link til ADHD-hotline børn og unge t.o.m. 17 år
Forløb i almen praksis
Alle patienter med symptomer på ADHD bør i første omgang tilrådes at henvende sig til skole/institution med henblik på en bred vurdering samt afprøvning af, om pædagogiske tiltag kan afhjælpe symptomerne. Patienter med ukomplicerede ADHD symptomer kan udredes hos praktiserende speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.
Krav til henvisning
Forudsætning for udredning og behandling i Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center (BUC) er, at kommunen/skolen/institutionen er forsøgt inddraget i en primær vurdering. Kommunen (herunder Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)) kan i relevante tilfælde henvise direkte til BUC. PPR går dog normalt kun ind i sagen, hvis en skole vurderer, at der er væsentlige problemer i skoletiden. Der kan således være situationer hvor egen læge og forældre vurderer, at der er tale om moderat til svær ADHD, men hvor kommunen ikke kan eller vil lave en primær udredning. I den situation er det muligt for egen læge at henvise direkte til BUC. Denne henvisning vil almindeligvis med fordel kunne suppleres af en underretning til kommunen, så den tværfaglige indsats sikres.
Børn og unge med en eller flere af nedennævnte samtidige vanskeligheder kan henvises
- Funktionsnedsættelse i dagligdagen i både hjem, skole og ved fritidsaktiviteter og utilstrækkelig effekt af relevant pædagogisk støtte (moderat til svær ADHD).
- Anden samtidig psykiatrisk lidelse i form af fx adfærdsforstyrrelse, angst, autisme, mental retardering, depression.
Henvisningens indhold
- Forældres data og telefonnumre (OBS dette er helt nødvendigt for at patienten kan indkaldes hurtigt og udredningsgarantien kan overholdes)
- Aktuelle symptomer.
- Funktionsniveau (fritid, skole, familie og venner)
- Oplysninger om forældremyndighed (ift. samtykke til udredning og behandling, er det vigtigt at vide for BUC, om begge forældre var tilstede ved anmodning om henvisning)
- Familieforhold og skoleoplysninger
- Tidligere psykiatrisk (evt. kontakt til hospitalspsykiatri)
- Somatiske lidelser (og resultater af udredning)
- Aktuel behandling herunder somatisk/psykiatrisk medicinstatus
- Evt. misbrug
Forløb i specialistregi
Udredning kan oftest foregå ambulant. Ved vanskelig differentialdiagnostik eller komorbiditet kan udredning under indlæggelse være indiceret.
Diagnosen stilles på baggrund af beskrivelsen af sygehistorien, beskrivelse af aktuel funktion i hjem, skole og daginstitution (fra forældre, patient, lærer/pædagog etc.) og observation af patienten, gerne i flere forskellige situationer. Ofte benyttes tjeklister vedrørende symptomerne. Der foretages diagnostiske undersøgelser og interview vedr. psykiatrisk komorbiditet, og ved behov foretages supplerende psykologisk testning. Der foretages somatisk undersøgelse.
Behandling
De bedste resultater opnås ved en kombination af medicin, specialpædagogik og psykosocial behandling (psykoedukation, vejledning og støtte, evt. familiebehandling). Til helt små børn eller i meget lette tilfælde kan psykosocial og specialpædagogisk behandling være tilstrækkelig.
Hvis diagnosen ADHD i moderat til svær grad bekræftes, og der ikke er kontraindikation mod medikamentel behandling, anbefales det at påbegynde dette.
Forløb i kontrolfasen
Medikamentel behandling af ADHD hos børn og unge skal ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer indledes og varetages af en speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, evt. af en speciallæge i psykiatri, pædiatri eller neurologi med særlig viden om neuropsykiatriske sygdomme hos børn og unge.
Den praktiserende læge kan overtage vedligeholdelsesbehandlingen, efter en konkret aftale og i samråd med speciallægen og efter en af speciallægen opstillet behandlingsplan, herunder kontrol. Hvis den praktiserende læge accepterer at overtage vedligeholdelsesbehandlingen, kan der genhenvises til BUC ved behov.
Lægehåndbogen
Henvisningen sendes til
Center for Visitation og Diagnostik (CVD-BUP)
Carl Nielsen Allé 9 D, 1. sal
2100 København Ø
Tlf.: 3864 0200 (kl. 10-13)
Fax.: 3864 0207
Forløbsbeskrivelsen er sidst revideret af specialepraksiskonsulent i Børne- og Ungdomspsykiatri Kasper Hvid og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Afdeling AMB Cheflæge Nina Staal.
Godkendt af Sundhedsfagligt Råd Børne- og Ungdomspsykiatri.
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.