Sarkomer
Knogle- og bløddelssarkomer (i ekstremiteter, ryg/bækken og kropsvæg) omfatter kun omkring 180 nye tilfælde pr år i Danmark. Sygdommen kan imidlertid mistænkes hos flere tusinde.
Henvisning og patientforløb afhænger af om der er:
- Gener fra klinisk benigne tumorer
- Mistanke om sarkom
- Begrundet mistanke om sarkom
Gener fra klinisk benigne tumorer ses hos mange patienter med små kutane lipomer.
Benigne karakteristika er normalt men ikke kun en blød, rund, uøm, ikke-voksende frit forskydelig subcutan tumor uden kutane forandringer.
Patienter med gener kosmetisk eller hvor tøjet strammer kan henvises (men IKKE i cancerpakkeforløb) til operativ fjernelse af tumor på den lokale ortopædkirurgiske afdeling med ventetid indenfor de almindelige patientrettigheder.
Ultralyd kan understøtte diagnosticeringen. Hvis ultralydsundersøgelser er foretaget før henvisningen, skal der foreligge en utvetydig konklusion, som fx bursit, ganglion eller subkutant lipom, hvor der ved disse fund således ikke er mistanke om malignitet. Anamnestisk bør der have været et relevant traume ved radiologisk diagnosticering af en fibersprængning med hæmatom. Er der således tvivl om udfyldningens natur (uanset størrelse) ved ultralydsundersøgelsen, kan sarkom ikke udelukkes og må mistænkes.
Mistanke om sarkom opstår ved
- Bløddelstumorer > 5 cm i diameter
- Bløddelstumorer på eller under fascien
- Bløddelstumorer i hurtig vækst (uanset størrelse)
- Palpabel knogletumor
- Dybe vedvarende knogle-smerter uden anden oplagt ortopædkirurgisk forklaring
- Mistanke om recidiv af tidligere forekomst af sarkom
Ved mistanke om sarkom skal patienten henvises (men IKKE i cancerpakkeforløb) til den lokale ortopædkirurgiske afdeling, som bør indkalde patienten til ambulant vurdering indenfor få dage efter, at henvisningen er modtaget. Efterfølgende billeddiagnostik rekvireres af den lokale ortopædkirurgiske afdeling ligeledes indenfor få dage og så hurtigt, at alle undersøgelser inklusiv efterfølgende patient information er foretaget indenfor 2 uger efter, at henvisningen er modtaget.
Den lokale ortopædkirurgiske afdeling forestår den initiale udredning med røntgenundersøgelse, ultralyd og/eller MR-skanning. Herefter afkræftes mistanken om sarkom hos de fleste patienter, mens der ved 6-800 patienter årligt, svarende til 20-25 patienter per hospital i Danmark årligt vil være en begrundet mistanke om sarkom. Disse patienter skal senest dagen efter begrundet mistanke om sarkom er opstået henvises til Sarkomcentret på Rigshospitalet til biopsi og evt. behandling.
Det skal i forlængelse af SSTs retningslinjer bemærkes, at almen praksis såvel som praktiserende ortopædkirurger ikke bør forestå MR-skanning før henvisningen til ortopædkirurgisk afdeling.
Begrundet mistanke om sarkom opstår ved
- Sarkomsuspekte forandringer på MR-skanning ved bløddelstumorer
- Sarkomsuspekte forandringer på røntgen og MR-skanning ved knogletumorer
- Fund af retroperitonal tumor (ved MR eller CT-skanning) uden anden oplagt forklaring som fx nyretumor
- Uventet fund af sarkom ved postoperativ patologisk vurdering af en præoperativt vurderet godartet tumor
Ved begrundet mistanke om sarkom skal patienten indenfor 1 døgn viderehenvises (i cancerpakkeforløb) til Sarkomcentret på Rigshospitalet til fortsat udredning (biopsi og supplerende billeddiagnostik) og behandling. Patienten skal være oplyst om at henvisningen skyldes begrundet mistanke om kræft.
Cancerpakkeforløbet begyndes på Sarkomcentret på Rigshospitalet inden for en uge efter henvisningen er modtaget fra den lokale ortopædkirurgiske afdeling eller fra praktiserende læge, hvis denne har udredt patienten til, at der er begrundet mistanke om sarkom. Hvis Sarkomcentret på Rigshospitalet afkræfter den begrundede mistanke om sarkom vil patienten ikke længere indgå i et pakkeforløb og vil oftest kunne behandles på den lokale ortopædkirurgiske afdeling.
Henvisningen bør indeholde
- Den mistænkte diagnose obs pro
- Anamnesen og om der er mistanke om cancer
- Objektiv undersøgelse
- Behandling (medicin)
- Hvad der er oplyst til patienten
- Patientens (mobil-)telefonnummer
- Journalkopi (herunder beskrivelser af relevante billeddiagnostiske undersøgelser fx røntgen og UL, samt evt. MR, CT, knogleskintigrafi og svar fra lokal patolog)
- Relevant radiologisk materiale sendes via hospitalets radiologiske system
Henvisninger sendes elektronisk ud fra patientens bopæl til:
Planlægningsområde Midt:
CVI MIDT Lok.nr: 5790001391478
Gentofte Hospital, Afdelingen for Led og Knoglekirurgi,
Fodsektionen/tumorambulatoriet. Tlf. 38 67 44 03
Planlægningsområde Byen:
CVI BYEN Lok.nr: 5790001390976
Bispebjerg Hospital, ortopæd. kir. afd. Tlf. 38 63 53 20 og 38 63 58 94
Rigshospitalets eget optageområde (dele af Indre By): Lok.nr.: 5790000181544
Tumorsektionen, ortopæd. klinik, U-2162, telefon 3545 2363 / 3545 2365.
Planlægningsområde Nord:
CVI NORD Lok.nr: 5790000214617
Hillerød Hospital, Ortopæd. kir. afd. Tlf. 48 29 20 63 og 48 29 36 49
Planlægningsområde Syd:
CVI SYD Lok.nr: 5790000208050
Hvidovre Hospital, Ortopæd. kir. afd. Tlf. 36 32 22 44. telefontid, hverdage: kl. 8 -12
Kun ved begrundet mistanke om sarkom kan henvisningen sendes direkte elektronisk til Sarkomcentret på Rigshospitalet, tumorsektionen ortopædkirurgisk klinik, U-2162, telefon 3545 2363 / 3545 2365.
Ved begrundet mistanke om retroperitonalt sarkom enten på baggrund af billeddiagnostiske undersøgelser eller uventet fund af sarkom ved postoperativ patologisk vurdering af en sådan tumor, skal patienten henvises til abdominalkirurgisk afdeling via CVI i det planlægningsområde, hvor patienten har bopæl.
Godkendt i SFR for ortopædkirurgi
NB:
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.