VKA-behandling, overdragelse af behandlingsansvar ifm
Overdragelse af behandlingsansvar for patienter i VKA-behandling
AK-behandling med vitamin K-antagonister (Marevan®, Warfarin Orion® og Marcoumar®), som kaldes VKA-behandling, er ofte årsag til utilsigtede hændelser (UTH), som typisk ses ved sektorovergange.
Alle patienter i VKA-behandling bør være udstyret med et kort eller et VKA-skema, hvoraf den aktuelle dosering fremgår.
Doseringen bør angives i antal tabletter og ikke som antal milligram. Forveksling af enheder har gentagne gange været årsag til UTH.
VKA-behandling kan indledes både i praksis og i hospitalsregi.
Overdragelse af behandlingsansvar for patienter i nystartet VKA-behandling til almen praksis
Ved nyopstartet VKA-behandling (påbegyndt under den seneste indlæggelse) skal følgende være opfyldt, før ansvaret for behandlingen kan videregives fra hospital til egen læge:
- Kun patienter i behandling med Marevan eller Warfarin Orion kan overtages af almen praksis.
- Patienten skal være mundtligt vejledt om virkning, bivirkninger og forsigtighedsregler ved VKA-behandling og medgivet skriftlig vejledning.
- Hospitalets AK-klinik skal sørge for, at VKA-behandlingen er stabiliseret, så der er mindst 2 INR-målinger inden for terapeutisk niveau, og der er foretaget dosering minimum 2 uger frem.
- Hospitalet skal kontakte egen læge og aftale overdragelsen, før behandlingsansvaret overgives.
- Der benyttes elektronisk korrespondancemeddelelse, og overdragelse kan først forventes at være sket, når den praktiserende læge har bekræftet overtagelse af behandlingsansvaret
- Egen læge skal ved overdragelsen have tilsendt oplysninger om indikation, aktuel dosering, de sidste 3 INR-målinger og planlagt varighed af behandlingen.
- Patienten skal have besked om at kontakte egen læge og aftale tid til INR-kontrol inden for 2 uger.
- Patienter, som får hjemmepleje til medicindispensering: Ved justering i patientens AK-dosering sender AK-klinikken elektronisk korrespondancemeddelelse til hjemmeplejen herom.
- Patienten får besked om at kontakte AK-klinikken, hvis det ikke lykkes at få aftalt tid til INR-kontrol hos egen læge inden for 2 uger.
Udskrivelse af patienter i stationær VKA-behandling.
- Patienter i stationær VKA-behandling, som indlægges til invasive indgreb eller konservativ behandling med eller uden pause eller ændringer i AK-behandlingen, udskrives til fortsat kontrol af INR hos praktiserende læge, hvis INR ved udskrivelsen er i terapeutisk niveau.
- Patienten medgives udfyldt VKA-skema (besøgssammendraget) og instrueres i at opsøge egen læge for kontrol af INR senest en uge efter udskrivelsen.
- Vurderes det, at patienten ikke selv kan sørge for dette, eller hvis INR ved udskrivelsen ikke er i terapeutisk niveau, aftales kontrol af VKA-behandlingen i hospitalets AK-klinik, som derefter har ansvaret for videreførelse af behandlingen, indtil denne kan ophøre eller overdrages til egen læge, som beskrevet under nyopstartet VKA-behandling.
Selvstyring af AK-behandling
Patienter, som ønsker og skønnes egnede til oplæring i selvstyring af AK-behandling, henvises til AK-klinikken, Hjerteambulatorium Y1, Frederiksberg Hospital. De får udleveret et apparat til hjemmekontrol af INR og bliver ved 3 lektioner fordelt over 3 måneder oplært i brug af apparatet og regulering af VKA-dosis på baggrund af INR-målingerne.
Særlige problemstillinger
Patienter med resistens for VKA, ustabil VKA-behandling, interaktionsproblemer, påfaldende blødningstendens eller andre mistænkte bivirkninger af AK-behandling kan henvises til Videncenter for AK-behandling, AK-klinikken, Hjerteambulatorium Y1, Frederiksberg Hospital (tlf.: 3816 6110), til vurdering af behandlingsmulighederne, herunder evt. brug af inandionderivat eller non-VKA orale antikoagulantia (DOAK: Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis®, Lixiana®).
Forløbsbeskrivelse om indledning af AK-behandling
Forløbsbeskrivelse om kontrol af AK-behandling
RADS Behandlingsvejledning oral antikoagulantia af atrieflimmer
Lægehåndbogen om antikoagulationsbehandling
Overlæge Jørn Dalsgaard Nielsen pva det regionale AK-udvalg
Videnscenter for antikoagulationsbehandling, Hjerteafdelingen, FH-BBH
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.