Diagnostiske enheder
1. Patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kan være kræft.
Symptombilledet, der vækker mistanke om alvorlig sygdom der kan være kræft, er varierende. Mistanken kan opstå på baggrund af lægens fornemmelse af, at patienten (pt) er alvorligt syg ofte understøttet af, at pt har ét eller flere af nedenstående uspecifikke symptomer, især hvis de er nyopståede og uden umiddelbar forklaring.
Patienten vil typisk have haft et eller flere af symptomerne mellem ca. 3 uger og 3 mdr, men der skal være opmærksomhed på evt. sen lægesøgning.
Listen er ikke udtømmende, men kan anvendes vejledende:
- Almen sygdomsfølelse
- Udtalt, uforklaret træthed (samtidig med andre symptomer)
- Større, utilsigtet vægttab
- Feber uden kendt årsag
- Uforklaret anæmi
- Diffuse eller lokaliserede smerter uden kendt årsag (samtidig med andre symptomer)
- En eller flere abnorme laboratorieprøver, som ikke umiddelbart kan forklares
- En markant stigning i antallet af kontakter til sundhedsvæsnet for en pt, der tidligere ikke har været forbruger af sundhedsydelser i særlig grad (pba. Lægens vurdering)
- En markant stigning i medicinforbrug (fx antibiotika eller analgetika) for en pt, der ikke tidligere har haft behov for medicin i særlig grad (pba. lægens vurdering).
Almen praksis bør herefter overveje at påbegynde nedenstående indledende udredning.
Indledende udredning i almen praksis
Ved mistanke om alvorlig sygdom, der kan være kræft, skal flg. indledende basale undersøgelser foretages i almen praksis før evt. henvisning til diagnostisk enhed.
- Grundig anamnese inkl. opdateret medicinstatus (FMK)
- Grundig, relevant obj. undersøgelse, herunder inspektion af hud og mundhule samt palpation af led, lymfeknuder, hals, skjoldbruskkirtlen, mammae eller testes samt GU og rektaleksploration
- Parakliniske undersøgelser som kan bestilles samlet i WebReq (”Diagnostisk pakkeforløb – uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom”, revideret udgave af den tidligere profil MAS/MUP - blodprøverne kan nu tages i almen praksis), men kan evt. suppleres efter individuel vurdering. Foretages samlet uden unødig ventetid.
Hvis den basale blodprøvepakke ikke tyder på sygdomme eller tilstande, som kan forklare pts symptomer (fx medicinske tilstande, infektioner mv), kan der henvises til DE mhp et diagnostisk pakkeforløb uden krav om, at der forinden er foretaget specifikke billeddiagnostiske undersøgelser, herunder diagnostisk CT-skanning.
Ved behov rådfører den henvisende læge sig med DE forud for henvisningen. Henvisende læges direkte tlf nr er tilgængelig for DE via SP ved behov for uddybning af henvisningen.
Ved henvisning til Diagnostisk pakkeforløb på DE skal lægen ved henvisningen informere pt om, at symptomerne kan skyldes alvorlig sygdom, der evt. kan være kræft, og at udredningen har til formål at undersøge, om pt har kræft.
Det vurderes, om pt er i stand til og interesseret i at indgå i pakkeforløbet (dvs. hurtig telefonisk indkaldelse til ambulante undersøgelser), og der indhentes informeret samtykke. Hvis pt. vurderes så svækket kognitivt eller af somatisk sygdom, at udredning for kræft ikke vil få behandlingsmæssige konsekvenser, foreslås en individuel vurdering omkring udredningsbehov, evt. efter samråd med diagnostisk enhed.
Henvisningen til udredning på DE skal indeholde omhyggelig beskrivelse af symptomer, fund, uddybning af skønnet samt at der er givet information til pt.
Patienten vil hurtigt derefter blive kontaktet af udredningsenheden med plan for den videre udredning.
Patienter med de vage symptomer, (kaldes gruppe 3 patienter), hvor den praktiserende læge ikke helt kan udelukke, at der kan være tale om en alvorlig sygdom (”low risk but not no risk”), kan udredes i almen praksis med parakliniske undersøgelser, herunder billeddiagnostik.
2. Metastasesuspekte forandringer mv., der fører til henvisning til DE
Lægen, der rejser mistanke om metastasesuspekte forandringer eller metastaser uden kendt primær tumor, er ansvarlig for at informere og tilbyde pt henvisning til DE i nedenstående tilfælde.
Forud for en evt. henvisning til DE kan den henvisende læge med fordel konferere pt med DE, både i forhold til fortolkning af prøvesvar samt valg af yderligere prøver, undersøgelser og hvad der er den optimale planlægning og koordinering af det videre forløb, fx hvis pt er indlagt.
- Metastasesuspekte forandringer i lever eller andre suspekte forandringer i lever, der kræver nærmere undersøgelser (undt. hvis der samtidig er mistanke om tyk- og endetarmskræft eller hepatocellulært karcinom. I så fald henvises pt til udredning i Pakkeforløb for kræft i tyk- og endetarm)
- Malignitetssuspekte forandringer i knogle(r) på baggrund af billeddiagnostik.
- Én eller flere uømme forstørrede lymfeknuder (>1.5-2 cm i største diameter, som ikke er lokaliseret i hals eller i den ene armhule hos kvinder, og som ikke kan tilskrives anden oplagt forklaring som fx infektion).
- Metastasesuspekte forandringer i hjernen (undt. hvis pt allerede er i udredning på neurologisk afd., hvor udredningen fortsætter dér).
- Carcinomatose/fund af isolerede kræftceller (typisk i bughulen eller lungehinden).
- Retroperitoneal metastasesuspekte forandringer.
- Metastasesuspekte forandringer i anden lokalitet end beskrevet ovenfor.
- Ved mistanke om myelomatose konfereres først med hæmatologisk afd.
- I tvivlstilfælde konfereres med lægen i DE.
- Bemærk at ptt med livs- eller førlighedstruende sygdom såsom truende inkarceration ved hjernemetastaser eller spinalt tværsnitsyndrom ved knoglemetastaser skal henvises akut til behandling af disse tilstande forud for henvisning til DE.
3. Metastasesuspekte forandringer mv., der fører til henvisning til et organspecifikt pakkeforløb
Lægen, der rejser mistanke om metastasesuspekte forandringer uden kendt primær tumor, er ansvarlig for at informere og tilbyde pt henvisning til flg. organspecifikke pakkeforløb:
- Forstørrede lymfeknuder på halsen hos ptt over 18 år uden infektiøs eller anden benign forklaring eller lateral cyste på hals hos patienter ældre end 40 år henvises til undersøgelse hos prakt. speciallæge i øre-, næse- og halssygdomme
- Klinisk suspekt lymfeknude i den ene armhule hos kvinder henvises til pakkeforløb for brystkræft
- Metastasesuspekte forandringer i lunge henvises til pakkeforløb for lungekræft
- Solitær rumopfyldende proces i hjernevævet, hvor forandringen er suspekt for primær hjernekræft, henvises til pakkeforløb for hjernekræft
- Tumor i bløddels- eller knoglevæv med mistanke om primært sarkom henvises til pakkeforløb for sarkomer i knogle og bløddele.
Rådgivende funktion
I DE indgår en rådgivende funktion ved en speciallæge, som kan vejlede om en konkret patient skal videreudredes i praksis, på en organspecifik afdeling eller henvises til en DE og rådgive om den udredning, som skal foretages inden henvisning til DE.
Speciallægen kan kontaktes på DE's direkte tlf. nummer kl. 8-15 på hverdage.
Planlægningsområde Midt:
CVI Lokationsnr: 5790001391478
DE rådgivning tlf nr: 3868 2714
Herlev Hospital
Planlægningsområde Byen:
CVI Lokationsnr: 5790001390976
DE rådgivning tlf nr: 2144 2415
Bispebjerg Hospital
Planlægningsområde Nord:
CVI Lokationsnr: 5790000214617
DE rådgivning tlf nr: 4829 6941
Hillerød Hospital
Planlægningsområde Syd:
CVI Lokationsnr: 5790000208050
DE rådgivning tlf nr: 3862 1740
Hvidovre Hospital
Bornholm: Bornholm Hospital
DE rådgivning tlf nr: 3867 1005 dgl. kl. 13.30 - 14.30
Lokationsnr: 5790000194179
(samarbejder med BFH)
SSTs diagnostiske pakkeforløb
Godkendt i SFR Diagnostiske Enheder
KAP-H ved den forløbsbeskrivelsesansvarlige konsulent Maja Kaltoft
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.