Kroniske non-maligne smertetilstande, behandling af
Behandling af kroniske non-maligne smertetilstande
Ud fra et smertebehandlings-synspunkt er det ikke den tilgrundliggende årsag, der er bestemmende for, hvilken medicinsk behandling der kan anvendes. I stedet er det afgørende at kunne vurdere om smertetilstanden er nociceptiv eller neuropatisk.
De fleste smertetilstande kan behandles af den praktiserende læge, men er tilstanden kompliceret af psykologiske og/eller sociale årsager eller er der ikke tilstrækkelig effekt af gængse medikamenter kan henvisning til et tværfagligt smertecenter Herlev-Gentofte (HGH) og Rigshospitalet (RH) overvejes.
Forløb i almen praksis
Pateinten skal før henvisning være diagnostisk afklaret og færdigbehandlet i de relevante specialer. Det forventes, at relevant medicinsk smertebehandling er forsøgt.
Kriterier for henvisning
Voksne (>18 år) med kroniske smerter (> 6 mdr.) til ambulant behandling.
I monofaglig smerteklinik behandles patienten med en simpel kronisk non-malign smertetilstand, dvs. patienter, som ikke har væsentlige sociale og psykologiske problemstillinger relateret til smertetilstanden.
I tværfagligt smertecenter behandles ptt med komplekse kroniske non-maligne smerter, dvs at sociale og psykologiske faktorer er dominerende ift. den somatiske andel, og er hindrende for opnåelse af effektiv smertebehandling.
Endvidere tilbyder de 2 tværfaglige smertecentre i et kort forløb en enkeltstående lægelig vurdering af den medikamentelle behandling af en somatisk domineret non-malign smertetilstand hos patienten, hvor der er ikke psykologiske og/eller sociale problemer. Der sker en vurdering inkl. smerteanalyse, vurdering af den aktuelle behandling og gives forslag til den fortsatte smertebehandling ved egen læge. Efter afslutning tilbydes fortsat telefonisk dialog med og vejledning af lægen. Det skal fremgå af henvisningen, at patienten henvises mhp vurdering af den igangværende medicinske behandling af en ikke-kompleks/simpel kronisk smertetilstand.
Der modtages ikke patienter med akutte smerter, aktiv kræftsygdom, hovedpine inkl. migræne, alkohol- eller stofmisbrug eller sværere ustabile psykiatriske lidelser.
Henvisningen bør indeholde
- Anamnese, bl. a. relevante psykologiske forhold (fx evt angst, depression, uhensigtsmæssig smertehåndtering etc.) og social situation; erhvervsmæssige status (arbejde, sygemeldt, revalidering etc.), evt. verserende erstatningssager samt en problemformulering.
- Obj us
- Parakliniske undersøgelser, relevante for underliggende sygdom/tilstand samt EKG
- Hvilken medicin er forsøgt, effekt/bivirkninger
- Comorbiditet
- Allergi
- Sagt til patienten
- Praktisk: tolk, transport
Forløb i specialist regi
I smerteklinikker stilles smertediagnose og den medicinske behandling optimeres.
I tværfaglige smertecentre hjælpes pt. desuden til accept af den kroniske smertetilstand med inddragelse af relevante behandlere fx sygeplejersker, fysioterapeuter, psykologer og socialrådgivere. Formålet er, at forbedre livskvaliteten og at øge funktionsniveauet fysisk, psykisk og socialt.
Opstår der i forløbet nye smertetilstande, vil patienten blive henvist til egen læge mhp udredning og behandling.
Så længe patienten er tilknyttet smertecenter eller -klinik udstedes recepter på analgetika, beroligende medicin og sovemedicin der. Alle lægenotater sendes elektronisk til egen læge.
Forløb i kontrolfasen
Når patienten er færdigbehandlet, afsluttes til fortsat behandling hos egen læge. Epikrisen vil indeholde en fremadrettet plan, og medicinstatus vil fremgå af FMK.
Genhenvisning vil sjældent være relevant, med mindre en ny smerteproblematik opstår.
Lægehåndbogen
Basislisten
Planområde Nord og Midt
Henv. sendes til CVI Midt, lok.nr 5790000203628, der sender til Tværfagligt Smertecenter, HeGH.
Planområde Byen og Syd
Henv. sendes til CVI Byen, lok.nr 5790000188604, der sender til Tværfagligt Smertecenter, RH.
Visitation og fordeling mellem smertecenter/-klinik foretages af de tværfaglige smertecentre.
Faglig rådgivning
Tværfagligt Smertecenter, HGH Tlf: 3867 2121 kl. 08-15 på hverdage.
Tværfagligt Smertecenter, RH Tlf: 3545 7612 kl. 9-12, onsdage kl. 11-13.
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.