Dupuytrens kontraktur (kuskehånd)
Dupuytrens kontraktur er en skrumpning af de længdegående fibre i fascia palmaris og dennes forlængelse ud på fingrene. Denne skrumpning gør at fingrene gradvis får sværere og sværere ved at strække. 4+5 finger angribes hyppigst. Der er en familiær ophobning især på herresiden.
De underliggende bøjesener er ikke påvirket af sygdommen!
Forløb i almen praksis
Anamnese og klinisk undersøgelse, vurdering af generne. Der kommer typisk gener når et led mangler omkring 30 grader i at strække til neutral, så på dette tidspunkt må man overveje henvisning. Når der er en strækkemangel på omkring 45 grader i et mellemled, kommer der sekundær skrumpning af ledkapslen og strækkesenen bliver for slap, hvilket gør behandlingen vanskeligere, hvorfor vi gerne vil se pt. senest på dette tidspunkt.
Henvisningen bør indeholde
Anamnese, objektiv undersøgelse, medicin, comorbiditet, allergi, sagt til pt., praktisk.
Forløb i specialist regi
- Forundersøgelse med information og vurdering af kontraktur samt gener.
- Behandlingstilbud
1) Nålefasciotomi. Lille operation, hvor der lægges punkter med lokal bedøvelse. Svarende hertil gennemskæres/prikkes kontrakturen med kanyle og fingeren kan gradvis strækkes. Huden kan revne.
2) Åben fasciotomi. Kirurgisk behandling hvor fibroserne fjernes, evt. løsnes ledkapsler og evt. hudtransplanteres. Ved gentagne operationer stiger risikoen for komplikationer, typisk nerve- eller karskade.
Valget af behandlingen afhænger af sygdommens sværhedsgrad. 1) er typisk første gangsvalget, da man relativt hurtigt er normalt fungerende igen, men recidiv risikoen er lidt større end ved åben operation.
Forløb i kontrolfasen
Opfølgning vurderes efter behandlingerne.
Ved nålefasciotomi, hvor huden ikke revner, og der umiddelbart er god strækkeevne, kan pt. i nogle tilfælde afsluttes straks. Hvis der er dårlig strækkeevne, kan der være behov for ergoterapi og skinnebehandling. Ved større sår følges pt. ambulant til der er heling.
Efter åben operation (åben fasciotomi) følges pt. ambulant til såret er helet og samtidig vurderes behovet for ergoterapi/skinnebehandling.
Link til Lægehåndbogen
Godkendt i SFR i ortopædkirurgi og i SFR i reumatologi.
Per Hølmer, overlæge håndkirurgisk sektion, ortopædkirurgisk afd. Nordsjællands Hospital
Claus Nyholm Jensen, praksiskonsulent kirurgi, Nordsjællands Hospital
Henrik Nathansen, praksiskoordinator, Nordsjællands Hospital.
NB!
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.