HIV-smitte, forebyggende behandling mod
Seksuel transmission af HIV er nationalt og internationalt den vigtigste smittevej, tillige med parenteral eksposition ved nålestik.
En række undersøgelser har vist, at en hurtig indsættende, tidsbegrænset behandling med antiretrovirale stoffer, kan reducere risikoen for smitte, forudsat behandlingen initieres inden for et døgn efter udsættelse.
Stillingtagen til eventuel behandling, efter mulig smitteudsættelse, er derfor altid en hastesag, der skal konfereres med en infektionsmedicinsk specialkyndig læge.
Generelt gælder, at smitterisikoen ved en enkelt eksposition er meget lille. Eksempelvis gælder, at smitterisikoen efter perkutan nålestik med hul nål anvendt hos kendt HIV-smittet person kun er 0,3%, og transmission er ikke set efter uheld med sutur nåle. I forbindelse med vaginalt samleje findes smitterisikoen ligeledes at være under 0,5% Ved analt samleje er risikoen vurderet til mellem 0,1-6% med størst risiko for den receptive part. Disse risici kan imidlertid øges ved forekomst af anden kønssygdom og høj virusmængde i blodet hos den allerede smittede.
Beskyttelseseffekten af fire ugers forebyggende behandling synes efter nålestiksudsættelse at kunne være > 80%, men tillige gælder, at behandlingen er behæftet med et betydeligt antal bivirkninger og høj pris.
Der bør derfor være tale om en relativ sjælden behandling og stillingtagen hertil kræver grundigt kendskab til såvel smittesituation, risikovurdering og de anti-retrovirale medikamenter.
Det vil normalt kun findes rimeligt at tilbyde behandling til personer, som henvender sig inden for 24 timer efter eksposition og forudsat at risikoen samlet vurderes til at være af en størrelsesorden svarende til den, der ses efter nålestikseksposition.
Behandling efter genito-oral sex skønnes således ikke indiceret og behandling efter vaginalt samleje vil kun komme på tale, såfremt man med sikkerhed ved, at partneren er HIV-inficeret.
Behandling
Består som hovedregel af trestofsbehandling med emtricitabin/lamivudin + tenofovir + reltegravir i 4 uger, men andre præparater kan også komme på tale.
Henvisning
Findes der, efter ovenstående retningslinjer, at der kan være behov for postexposure profylaktisk behandling eller tvivl herom, skal der umiddelbart tages kontakt til nærmeste infektionsmedicinske afdeling:
Hvidovre, Infektionsmedicinsk Afd.: 3862 2475
Rigshospitalet, Epidemiklinikken: 3545 1690
Herlev, Infektionsmedicinsk Enhed: Kl. 8 - 15.00 på 3868 9670 eller på 3868 2053 efter kl 15.00
Hillerød, Infektionsmedicinsk Klinik: 4829 5980.
Lægehåndbogen
Overlæge Signe W. Worm, Herlev Hospital
Praksiskonsulent Stig Bille Hansen
NB:
KAP-H’s forløbsbeskrivelser er vejledninger og ikke visitationsretningslinjer.
De skal bl.a. støtte praktiserende læger i udfærdigelsen af henvisninger og sikre bedre patientforløb.