Undtagelse for tolkegebyr
Undtagelse
Regionen betaler for udgiften til lægeerklæring i forbindelse med undtagelse for tolkegebyr.
Sundheds- og Ældreministeriet meddelte den 7. december 2018 regionerne om, at udgiften til lægeerklæring i forbindelse med undtagelse for tolkegebyr skal betales af regionerne.
Reglerne, om gebyr for tolkebistand i forbindelse med behandling i primærsektoren og på hospitalet, trådte i kraft den 1. juli 2018 (sundhedslovens § 50 og bekendtgørelse nr. 855 af 23. juni 2018 om tolkebistand efter sundhedsloven). Det er vedtaget, at alle patienter, der har haft bopæl i Danmark i mere end 3 år, skal betale et gebyr for tolkebistand. Der er dog vedtaget visse undtagelser til denne bestemmelse:
- Patienter, der som følge af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne midlertidigt eller varigt har mistet evnen til at tilegne sig henholdsvis oppebære og anvende tilegnede danskkundskaber
- Børn, der møder frem til behandling uden ledsagelse af forældre
- Forældre, der i forbindelse med behandling af et barn har behov for tolkebistand eller
- Personer fra Det Tyske Mindretal i Danmark, der har behov for tolkebistand i forhold til det tyske sprog
- Patienter, der har behov for tolkning til det grønlandske eller færøske sprog
Det er Region Hovedstaden, der administrerer opkrævningen af gebyret for tolkningen, både når den foregår i primærsektoren og på hospitalet. I den forbindelse skal regionen undtage de patienter, hvor der ikke må opkræves gebyr for tolkningen.
Til brug for vurderingen af første punkt om patientens nedsatte fysiske eller psykiske funktionsevne, er det nødvendigt med en lægefaglig vurdering, der tager stilling hertil for de patienter, det måtte vedrøre.
Når en læge modtager en patient til behandling i praksissektoren, og der i forbindelse med behandlingen er behov for tolk, er det derfor nødvendigt, at der samtidig konkret bliver taget stilling til patientens fysiske eller psykiske funktionsevne til at tilegne sig, oppebære og anvende tilegnede danskkundskaber, og om hvorvidt tilstanden er varig eller midlertidig.
Denne information kan benyttes til at informere patienterne om tolkegebyret.
Indsendelse af lægeerklæring
Såfremt det konkret vurderes, at patienten opfylder betingelsen om undtagelse, skal Region Hovedstaden modtage meddelelse herom.
Først når Region Hovedstaden har modtaget en lægeerklæring eller et udfyldt skema (benyt dette skema til undtagelse for tolkegebyret) kan undtagelsen træde i kraft vedrørende udgiftsfritagelse for lægeerklæringen.
Vurderingen fremsendes i form af en lægeerklæring eller ved udfyldelse af vedhæftede skema.
Region Hovedstaden refunderer udgiften til udstedelse af lægeerklæringen i overensstemmelse med ministeriets brev.
Lægeerklæringen kan indsendes på to måder, henholdsvis via e-Boks eller via sikker mail.
1. e-Boks. Indsendelse af lægeerklæring eller udfyldt skema via e-Boks sker på følgende måde:
Under opdatering...Lægeerklæring eller skema skal indeholde:
- fulde cpr.nr. på patienten
- Ydernummer
eller
2. Sikker mail. Indsendelse af lægeerklæring eller udfyldt skema via sikkermail sendes til adressen:
tolkegebyr.center-for-sundhed@regionh.dk
Afregning
Udstedelse af en lægeerklæring eller udfyldt skema afregnes via indsendelse af faktura.
Du skal altid oplyse nedenstående oplysninger når du sender fakturaen elektronisk (idet vi modtager ikke fakturaer via mail), evt. via VIRK DK:
- GLN-nummer (EAN-nummer): 579 800 149 0061
- Kontaktperson: Kim Jensen
- Reference: L-51395
Det skal bemærkes, at lægeerklæringen er momspligtig og at fakturaen, der tilsendes regionsadministrationen, skal være inklusiv moms.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en patient allerede er undtaget for tolkegebyret eller har andre spørgsmål til administrationen af reglerne, kan Region Hovedstaden kontaktes på telefonnummer: 3866 6007.
Tast 1 og derefter tast 3, i tidsrummet mandag til og med fredag kl. 09.00 – 11.00.
Du er også velkommen til at kontakte Region Hovedstadens databeskyttelsesrådgiver, Birgitte Hagelskjær Nielsen på www.region.dk/dpo.