Spring til indhold

Informationsmateriale om regionsobduktioner til praktiserende læger i Region Hovedstaden

Almen praksis - Region Hovedstaden

Regionerne ønsker mulighed for obduktion af en person, som ud fra en lægelig vurdering pludseligt og uventet er afgået ved døden. En obduktion kan være med til at afklare, om døden skyldtes en arvelig sygdom, og derigennem gøre det muligt at tilbyde nære slægtninge udredning og relevant behandling. Formålet er at nedsætte risikoen for sygdomskomplikationer og pludseligt død.

Siden 2019 har der være lovhjemmel til, at regionerne kan indgå aftale med de retsmedicinske institutter om udførelse af obduktioner af personer, som dør pludseligt og uventet. Det betyder, at det nu er muligt at få foretaget ”hospitalsobduktioner” på de retsmedicinske institutter. Denne nye ordning benævnes regionsobduktioner. Tiltaget sikrer, at der i tilfælde, hvor politiet ikke begærer obduktion, alligevel kan udføres en obduktion med samme høje standard i regi af de retsmedicinske institutter, men på vegne af regionerne i stedet for politiet. 

Hvis politiet ikke ønsker en retslægelig obduktion, skal du som behandlende læge orientere pårørende om - og henvise afdøde til - regionsobduktion, hvis der er mistanke om arvelig sygdom og afdøde er under 50 år. Ved tvivl og/eller alder over 50 år skal du kontakte regionsvisitatoren for pludselig død som er tilknyttet din region. Det er vigtigt, at du som praktiserende læge har gjort dig bekendt med regionsobduktioner, herunder rationale og praktisk håndtering, og kan forklare dette for de efterladte.

Hvorfor?

En obduktion er essentiel i forhold til at finde en sandsynlig årsag til pludselig død. Forskning på området har vist, at størstedelen af alle yngre pludselig uventede dødsfald skyldes hjerte-kar sygdomme, hvoraf hovedparten kan være arvelige. Der eksisterer veletablerede undersøgelsesprogrammer og behandlinger til håndtering af disse sygdomme, som vil medvirke til at forebygge udvikling af sygdomskomplikationer og reducere risikoen for flere dødsfald i familierne. Derudover findes der ved obduktionerne naturligvis også ikke-arvelige årsager til pludselig død, som bibringer de pårørende en vigtig afklaring af årsagen til dødsfaldet og samtidigt sikrer, at de efterladte ikke udredes unødigt. 

Hvem?

Alle pludselige uventede dødsfald skal vurderes med henblik på obduktion. 

Pludselig død er defineret, som et ikke lægefagligt forudset dødsfald. 

Oplagte dødsfald (under 50 år og ingen betydende komorbiditet) henvises direkte til regionsobduktion, mens man i andre tilfælde skal drøfte det enkelte dødsfald med regionsvisitator, som vil være behjælpelig med at vurdere, om der er indikation for regionsobduktion (se afsnittet ”Hvordan”).

Hvordan?

Dødsfaldet skal indberettes til politiet. Politiet tager stilling til, om de ønsker et retslægeligt ligsyn og i forbindelse hermed en obduktion. Hvis politiet afviser et ligsyn, kan du som behandlingsansvarlig læge enten henvise direkte til regionsobduktion (under 50 år og uden betydende komorbiditet) eller kontakte en visitator for regionsobduktioner (alle andre tilfælde af pludselig død).

I alle tilfælde af pludselig uventet død skal du i forbindelse med udarbejdelse af dødsattest huske:

  • at kontakte politiet
  • at informere pårørende om muligheden for regionsobduktion, hvis politiet ikke finder indikation for retslægelig obduktion, og at indikation for obduktion vil blive drøftet med regionsvisitator i tvivlstilfælde, før der vil blive taget endelig stilling til, om det er relevant at foretage obduktion 
  • at udfylde dødsattest
  • at indhente samtykke til mulig regionsobduktion
  • at henvise afdøde direkte til regionsobduktion til retsmedicinsk institut via mail - eller i tvivlstilfælde kontakte regionsvisitator for regionsobduktioner pr telefon, se nedenfor. 

Henvisning skal indeholde information om dødsfald, komorbiditet og eventuel familiær disposition til pludselig død. Side 1 fra dødsattesten sendes med.

Du kan i tvivlstilfælde kontakte Regionsvisitator på telefon som følger:
Region Hovedstaden: Tel: 3545 1184/61360399 eller 3545 9759/28707375.
Alternativt kardiologisk bagvagt 3545 1699.

Henvisningen sendes til Retsmedicinsk Institut:
Retsmedicinsk Institut, København: rpa@sikkermail.forensic.ku.dk

Henvisningen skal endes med cc til hovedansvarlig regionsvisitator: 
Region Hovedstaden: regionsobduktion.rigshospitalet@regionh.dk 

Hvis regionsobduktion afvises af regionsvisitator skal du eller regionsvisitator informere familien om dette (aftales indbyrdes telefonisk i forbindelse med visitaion).